Obicei popular cu vechi tradiţii

 De câţiva ani, onorăm cu regularitate una dintre cele mai atrăgătoare sărbători populare desfăşurate în comuna Bonţida, unde, ştim bine, în fiecare vară mai au loc şi alte evenimente de marcă pentru viaţa culturală din judeţ. În luna februarie, în frumoasa localitate de pe Valea Someşului Mic, avem parte de momente de veselie şi umor, prilejuite de marcarea obiceiului popular „Lăsatul secului – Ciufuri”. La sfârşitul săptămânii trecute, am fost din nou la Bonţida, unde de fiecare dată se adună multă lume, venită nu numai din satele vecine, ci şi din Cluj-Napoca sau Gherla. Aşa s-a întâmplat şi duminică, 26 februarie 2017, când străzile localităţii au fost mult mai aglomerate ca altădată, dar şi atmosfera a fost mai veselă, mai relaxată. Înainte de a vă prezenta amănunte cu privire la desfăşurarea manifestării de duminică, să vedem care este, de fapt, semnificaţia acestui obicei popular. Este ultima zi când se mai poate mânca de „dulce” înainte de a intra în Postul Paştelui. Alaiul care a pornit de la marginea comunei, de la Gara CFR Bonţida, a avut în frunte un mire şi
2o mireasă, îmbrăcaţi ca la nuntă, ei cutreierând în compania muzicii străzile satului. Pe drum, tinerii au pocnit din bici şi au fost omeniţi de localnici cu bunătăţi (plăcintă, prăjituri etc.) Doi tineri au tras după ei butuci de lemn, cu care au lovit porţile caselor pe unde au trecut şi unde locuiesc băieţi de însurat şi fete de măritat. După Postul Paştelui, aceştia ar trebui să se căsătorească, pentru a nu ajunge în alaiul de „fete bătrâne”. Pe traseul de la Gara CFR până la zona centrală, alaiul format din 30 de tineri având în frunte un grup îmbrăcat în costume populare a fost omenit de locuitorii caselor de pe marginea drumului cu plăcinte şi ţuică, atmosfera fiind deosebit de destinsă şi veselă. Toată lumea s-a simţit bine şi a înţeles semnificaţia acestui eveniment. La orele amiezii, chiar la ieşirea credincioşilor din Biserica Ortodoxă aflată în centrul civic al Bonţidei, alaiul s-a oprit, a făcut un cerc mare şi, în sunetul instrumentelor, a prezentat un program de obiceiuri şi datini populare legate de „Lăsatul Secului”, spre bucuria şi satisfacţia populaţiei care a ocupat spaţiul din jurul Monumentului Eroilor din faţa sediului Primăriei.

Acest obicei popular a fost onorat, şi în acest an, de primarul comunei, Emil Cârhaţ, care după ce a asistat la slujba duminicală de la Biserica Ortodoxă, a participat la manifestările artistice derulate în noul centru civic al localităţii, pus la punct ca la oraş. A fost o ediţie reuşită a sărbătorii „Lăsatul Secului-Ciufuri”, tradiţie populară ce este respectată cu sfinţenie de locuitorii comunei Bonţida, buni păstrători ai datinilor strămoşeşti.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie