Nu pot fi despăgubiţi în natură

Proprietarii ale căror terenuri vor fi expropriate pentru modernizarea Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii nu vor putea fi despăgubiţi în natură, aşa cum aceştia au solicitat după ce s-au arătat extrem de nemulţumiţi din cauza preţului care li s-a oferit pentru metru pătrat de teren.

Localnicii au solicitat modificarea Legii 255 din 2010 sau adoptarea unei ordonanţe de urgenţă astfel încât proprietarii expropriaţi să poată primi despăgubiri în natură, constând în suprafeţe de teren egale cu suprafeţele expropriate.

Într-un răspuns pe care l-au primit de la Ministerul Apărării Naţionale şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale se arată că nu este posibilă instituirea despăgubirilor sub forma transmiterii unui bun deoarece acestă modalitate reprezintă elementele constitutive ale schimbului. „Întrucât prin contractul de schimb operează transferul dreptului de proprietate între cele două părţi, nu mai este necesară exproprierea’’, se arată în răspuns. Totodată, se mai menţionează că pentru a se putea reglementa posibilitatea despăgubirii exproprierilor prin acordarea unor terenuri la schimb, este necesar ca expropriatorul să deţină în proprietate terenuri care pot fi oferite la schimb. „În acest sens, ar fi necesar ca MApN să dobândească printr-o modalitate legală dreptul de proprietate aupra terenurilor deţinute în prezent de către unitatea administrativ teritorială în proprietate privată. Facem menţiunea că nu poate fi aplicată procedura exproprierii deoarece aceste terenuri nu se află pe coridorul de expropriere’’, a precizat MApN.    

Localnicii din zona comunei Luna spun că au primit 0,32 lei/metru pătrat în condiţiile în care la ei în comună un hectar de teren extravilan s-a vândut cu prețuri cuprinse între 12.000 și 40.000 lei. Oamenii susţin că au mai avut o experienţă nefastă în urmă cu ceva ani când s-au făcut exproprieri pentru culoarul Autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea – Secțiunea 2A Ogra – Câmpia Turzii pe raza comunei Luna. Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii va fi supusă unui amplu proces de modernizare astfel încât să poată asigura operarea viitoarelor avioane de luptă multirol ce vor intra în dotarea acestei unităţi, precum şi diversificarea misiunilor ce urmează a se executa aici.

Potrivit unei hotărâri de guvern adoptată în toamna anului trecut, proiectul prevede construirea de noi clădiri, construirea platformei de staționare a aeronavelor grele și realizarea căii de rulaj pentru accesul aeronavelor de transport strategic pe această platformă, amenajări militare cu rol de protecție (baricade, biute şi redimensionarea postului de reglare-măsurare gaze.

Investiția va fi structurată în obiective care corespund anumitor zone funcțional-operaționale bine definite: facilități comandă și control, escadrilă avioane multirol, secție pregătire rachete, zona QRA (Quick Reaction Alert), depozit muniții de unitate, platforme operare aeronave, facilități instalare GBAD (Ground based air defence), zona mentenanță aeronave nivel intermediar, zona mentenanță nivel complex dock 5, zonă mentenanță sisteme speciale, parc tehnică militară, rețele utilități, zona simulatorului de zbor, zona Crash and fire station.

C.P.

Articole din aceeasi categorie