Noutăți edilitare la Sic

Comuna Sic este situată în  partea de nord-est a judeţului Cluj, la 60 kilometri de Cluj-Napoca şi la doar 15 kilometri de  Gherla. A fost prima localitate atestată documentar pe teritoriul actual al judeţului Cluj, în anul 1291. Cu sute de ani în urmă, pitoreasca aşezare de pe  Câmpie a primit privilegii  şi  rang de  oraş,  care s-au păstrat până târziu, în secolul al XIX-lea, atunci când mina de sare în jurul căreia pulsa viaţa economică a  localităţii s-a închis.

Localitatea se întinde pe trei străzi  principale, numerotate  I, II şi III, deosebit de pitoreşti, cu case tradiţionale. O parte a populaţiei  (cea în vârstă, de exemplu) umblă  şi acum în portul tradiţional, indiferent dacă e zi de sărbătoare sau zi de lucru.

Noi am vizitat Sicul zilele trecute, cu ocazia comemorării a 302 ani de la masacrul săvârşit în 1717 de tătarii care au invadat localitatea şi au ucis populaţia. O zi tragică  pentru această comună, care în fiecare an o marchează cu trei slujbe religioase (la orele 10:00, 12:00 şi 16:00), oficiate în Biserica Reformată (recent reabilitată cu fonduri europene) şi cu depuneri de coroane la monumentul din faţa sediului Primăriei.

Cu această ocazie am observat  şi ultimele noutăţi edilitare din Sic. Locuitorii dispun de toate facilităţile, exact ca la oraş: apă , gaz metan şi canalizare. Şi încă un lucru remarcabil: toate străzile, uliţele şi potecile de pe raza localităţii sunt asfaltate! Toate străzile sunt marcate cu  indicatoare de circulaţie, la fel sunt marcate şi instituţiile sau monumentele istorice. În plin centru s-a deschis noul sediu al dispensarului uman, dotat şi cu cabinet stomatologic. O investiţie importantă a edililor sicani, care se mai mândresc şi cu un modern ştrand cu  apă  sărată, la marginea localităţii, chiar pe lângă drumul judeţean Sic –  Jucu.

În vecinătatea Bisericii Reformate ne-a atras atenţia lărgirea drumului, unde administraţia locală doreşte  să amenajeze noi  locuri de parcare. Biserica Romano-Catolică (un alt lăcaş de cult  de mare valoare arhitectonică) se află în plină reparaţie. Prin grija Primăriei s-a  construit un gard nou din lemn, în jurul bisericii.

Aşadar, la Sic am găsit multe noutăţi, iar primarul Sallai János ne-a vorbit şi de alte proiecte edilitare. Ţinând cont că nu peste puţină vreme se deschide noul an de învăţământ, trebuie să amintim și că elevii Şcolii Gimnaziale din Sic se bucură de condiţii exelente, clădirea unităţii a fost modernizată acum doi ani, perioadă în care s-a amenajat şi un miniteren  de sport cu gazon sintetic.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie