Note de călătorie Taipei-Taiwan

Am fost invitată la Conferinta NAPA (Nutrition, Ageing and Physical Activity- Taipei, Taiwan), organizată în principal de către Universitatea Taiwan la Taipei. Acum, încerc în cîteva rânduri, să inserez aspectele care m-au impresionat cel mai mult în această metropolă, care este situată în nordul insulei Taiwan şi are o populaţie de 2,7 milioane de locuitori, cuprinzând o optime din locuitorii insulei.

În sine, Taipei este centrul industrial şi comercial al provinciei Taiwan, dar este şi centrul său cultural şi educaţional , aici găsindu-se 24 de institute de învăţământ superior, inclusiv Universitatea Taiwan, Universitatea Politică Taiwan şi Universitatea Pedagogică Taiwan. De asemenea, în zonă se află cele mai importante centre de presă, edituri, radiodifuziune şi televiziune, precum şi cele mai mari biblioteci şi muzee din provincie.

Taipei excelează ca destinaţie de shopping, mai ales noaptea şi, sincer vorbind, nu am văzut nicăieri atât de multe magazine Armani, Hugo Boss, Valentino, D&G şi ale altor brand-uri în nici un alt oraş din lume. Totuşi, nu pot să nu consemnez că este permanent foarte aglomerat, plin de oameni, circulă enorm de multe motociclete şi maşini, o altă caracterstică a locului fiind faptul că oamenii sunt deosebit de prietenoşi şi mâncarea este întotdeauna excelent de bine pregatită.

Impresionant în centrul oraşului, la doar un pas de toate mall-urile importante, lângă centrele financiare şi în legătură cu diferitele mijloace de transport, este Taipei 101, un zgîrie-nori imens, printre cele mai înalte clădiri din lume. Are 101 etaje şi o înălţime de aproape 508 m, fiind totodată unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Taipei şi din lume, tratând elementele tradiţionale chinezeşti într-o viziune super-modernă. Să nu uităm, are şi ascensoarele cele mai rapide din lume.

Deosebit de interesant este Muzeul Palatului Naţional, situat în nord-estul oraşului, aproape în întregime înconjurat de păduri luxuriante verzi. Este un muzeu de artă imens, care deţine o colecţie cu peste 600 exemplare de artefacte chinezeşti, opere de artă şi alte capodopere ale lumii, care au o vechime de peste 8.000 de ani. Zona muzeului este minunată, cu un superb parc verde, situat chiar în faţa intrării. Faţadele clădirilor te impresionează şi ele, iar acoperişurile albastre sunt extraordinare ca imagine.

Longshan Temple este un templu cu o arhitectură specifică, fiind unul dintre puţinele locuri din Taipei unde reuşeşti să nu te mai simţi în secolul 21 spre 22. Este printre cele mai vechi temple şi îl preamăreşte pe Guanshiyin Budda. Este orientat către sud şi a fost construit în timpul dinastiei Qing. Peste tot în templu se pot vedea: sculpturi, statuete de dragoni (care poartă noroc), ceramică minunată, caligrafie şi multe scrieri vechi.

Apoi, am vizitat Memorialul Chiang Kai-shek., care este un alt reper important pentru vizitarea Taipei-ului. Tot acest perimetru este captivant şi un loc perfect pentru relaxare, departe de stress-ul din zonele mai zgomotoase, fiind dotat cu un parc cu copaci verzi, iazuri albastre, alei liniştite şi grădini pitoreşti. Intrarea principală include un zid înalt alb, cu cinci porţi arcuite, care sunt cu adevărat colosal aranjate. Statuia de bronz a lui Chiang este amplasată, simbolic, către vest, veghind biroul prezidenţial.

Shopping-ul de noapte, vestit pentru Taipei, este la Shilin, însă eu am preferat delectarea de la Huaxi, care este cea mai veche parte din oraş şi unde poţi găsi mai multe lucruri tradiţionale, mâncăruri mai diferite faţă de restul oraşului. Tot aici, pentru unii amatori, se poate bea chiar sânge proaspăt de şarpe şi mânca broaşte ţestoase.

Taipeiul m-a cucerit cu organizarea sa exemplară, cu modul extrem de primitor în care sunt aşteptaţi aici toţi turiştii, cu răbdarea oamenilor, prin numărul mare de puncte de informare în mai tot oraşul, inclusiv la metrou. Am rămas cu ideea definitiv întipărită în minte, că este o metropolă cosmopolită, cu o atmosferă animată şi diversă, plină de exuberanţă în tot cursul anului, fiind aşadar un loc deosebit de pe glob, ce merită mereu vizitat şi admirat.

Dr. Liana Monica DEAC

 

Articole din aceeasi categorie