Noam Zur şi Răzvan Suma – în concert pe scena Filarmonicii de Stat «Transilvania»

Melomanii sînt invitaţi astăzi, 27 martie 2015, începînd cu ora 19, în sala Colegiului Academic, pentru a audia concertul susţinut de Orchestra Simfonică sub bagheta unuia dintre cei mai talentaţi dirijori ai Israelului, Noam Zur. Celebrul violoncelist Răzvan Suma se va afla din nou pe scena Filarmonicii, de această dată pentru a interpreta Concertul nr. 1 pentru violoncel în Do major de Joseph Haydn. Din programul serii fac parte şi Konzertmusik pentru alămuri şi orchestra de coarde de Paul Hindemith şi Simfonia nr. 6 în si minor, Patetica, de Piotr Ilici Ceaikovski.

Noam ZurNăscut în 1981, Noam Zur s-a afirmat ca unul dintre cei mai talentaţi tineri dirijori ai Israelului. Traseul său educaţional cumulează studiile efectuate la Academia de Muzică din Tel Aviv şi participarea la cursuri de măiestrie susţinute de dirijori şi profesori precum Zubin Mehta, Jorma Panula, Ilya Musin şi Neeme Järvi. Din 2003, muzicianul a participat la Forumul de dirijat organizat de Deutscher Musikrat din Germania. În 2006, Pierre Boulez l-a ales pe Noam Zur drept asistentul său şi, în egală măsură, consultantul şi dirijorul Festivalului din Lucerna, calitate pe care o mai păstrează şi astăzi. Rezultatele acestei colaborări s-au concretizat în punerea în scenă a unor lucrări contemporane de Béla Bartók, György Ligeti, György Kurtág, Werner Henze, Karlheinz Stockhausen, dar şi în lucrări special compuse pentru acest festival.

Între anii 2005 şi 2007, Noam Zur a fost Dirijor Permanent şi Director Muzical al Orchestrei Filarmonicii şi Operei din Heidelberg (Germania). În tot acest timp, Noam Zur a dirijat opere ca Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Madama Butterfly, Bărbierul din Sevilla, premiera europeană a operei Florencia en el Amazonas de Daniel Catán şi numeroase lucrări simfonice sau vocal-simfonice.

Între 2008-2010 a fost dirijor principal la Teatrul Aalto din Essen, unde a susţinut nenumărate producţii, atît de opere baroce, clasice şi romantice, cît şi de opere contemporane

Tînărul dirijor cultivă o relaţie specială cu Orchestra Filarmonicii din Johannesburg, unde este invitat constant, de la debutul său din anul 2004. Noam Zur a debutat şi la pupitrul WDR Rundfunkorchester, Philharmonie Südwestafalen (Germania), al Orchestrei Simfonice şi Filarmonicii din Pilsen (Cehia) sau al Fillarmonicii «Arthur Rubinstein» din Lodz. În prezent, Noam Zur este dirijor principal al Kammerphilharmonie Frankfurt.

Razvan SumaRăzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lîngă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca „Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.

„Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa” – astfel îl caracteriza renumita publicaţie germană Das Orchester pe tînărul violoncelist român.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică.

Sub titlul „Vă place BACH?”, Răzvan Suma a suţinut în 2012 primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentînd o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele două ediţii ale turneului au însemnat 17 oraşe din România şi peste 10.000 de spectatori direcţi. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, în octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional „Vă place BRAHMS?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena.

Răzvan Suma a realizat din 2006 pînă în prezent şase turnee în cadrul ansamblului Romanian Piano Trio sau Trio Strad, alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele Cellissimo, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile Liceului de Muzică din oraşul natal, la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music, Cambridge, SUA, la clasa profesorului Terry King. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” (Italia), „Markneukirchen” (Germania) sau „Villa de Llanes” (Spania) sînt doar cîteva dintre cele mai importante competiţii internaţionale la care a participat. Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga sau Frans Helmerson.

Articole din aceeasi categorie