Muzică. Festival ”György Ligeti” la Cluj şi Târnăveni (ediţia a 2-a) – 21-26 mai

Nu greşim dacă afirmăm că György Ligeti este poate cea mai marcantă personalitate artistică a secolului XX plecată de pe teritoriul Transilvaniei. El dă consistenţă hărţii culturale a Clujului printr-un detaliu nu lipsit de importanţă al biografiei sale: a început să studieze muzica în oraşul nostru. Celebrat peste tot în lume la cei 95 de ani pe care i-ar fi împlinit pe 28 mai, era firesc să fie omagiat şi la el acasă, printr-un festival tânăr ce îi este dedicat, şi care ajunge acum la cea de-a 2-a ediţie.

Acoperind o jumătate de secol, muzica lui Ligeti ia aspectul unui diamant mulifaţetat ce se sustrage abil oricărei clasificări. Creaţia sa aşează laolaltă elemente diametral opuse, asigurându-i compozitorului transilvănean renumele de maestru al jocului cu dihotomiile. În partiturile sale îşi fac cu ochiul folclorul cu avangarda, precizia detaliului cu haosul, transparenţa cu opacitatea, umorul rafinat cu grotescul şi absurdul. Toate coaguleză însă într-o ţesătură de certă substanţă metaforică ce catapultează ascultătorul într-o fascinantă dezordine armonioasă.

Obiectivul festivalului internaţional ”A Tribute to György Ligeti in his Native Transylvania” este acela de a centra fiecare ediţie pe o anumită faţetă a acestui univers prismatic şi de a-l restitui pe artist publicului clujean în toată complexitatea sa. Dacă în 2016 accentul a căzut pe evidenţierea rădăcinilor profunde de esenţă folclorică (româneşti şi maghiare) ce au alimentat creativitatea compozitorului, atenţia noastră se îndreaptă acum spre dialogul lui Ligeti cu minimalismul muzical.

Un alt obiectiv al festivalului este calitatea: artişti şi muzicologi de top ne calcă pragul în această ediţie, printre ei celebrul ansamblu de percuţie Amadinda şi excepţionala mezzosoprană Katalin Károlyi, colaboratori direcţi ai lui Ligeti în deceniile trecute, artiştii Fundaţiei Peter Eötvös (toţi aceştia din Ungaria şi toţi concertând în premieră la Cluj) dar şi formaţia clujeană AdHOC, prezentând muzica Dianei Rotaru – composer in residence al prezentei ediţii, una dintre cele mai valoroase compozitoare ale tinerei generaţii din România, ce a compus o piesă la comanda festivalului.

Conf. univ. dr.

Bianca Ţiplea Temeş

Director al Festivalului

Articole din aceeasi categorie