Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Vernisaj „100 de năfrămuţe”

vineri 31 august, 15. 00
Titlul proiectului, „100 de năfrămuţe”, se leagă de „năfrămuţa” sau batista care era oferită de fată „drăguţului”, la plecarea în cătănie. Multe „bucăţi de pânză” în care au fost cusute speranţe au rămas în tranşee, pentru ca noi să putem sărbători acum 100 de ani de la Marea Unire. Vor fi expuse o sută de năfrămuţe, reproduceri, realizate în decursul anului 2018, de eleve din mai multe regiuni istorice ale României. Totodată vor putea fi văzute şi „năfrămuţe”-obiecte de patrimoniu, din colecţia Muzeului Etnografic al Transilvaniei, dar şi fotografii de epocă, din colecţia Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj şi a Muzeului Judeţean Mureş, de Etnografie şi Artă Populară.
Proiectul îşi propune să continue cu realizarea unui catalog virtual, în care vor fi prezentate articolele de specialitate şi toate „năfrămuţele” cusute de elevele participante la proiect.
Proiectul, a cărui rezultate le putem vedea în expoziţia de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei a debutat la începutul anului 2018 şi s-a derulat în localităţi din judeţul Cluj (Bologa şi Sâncraiu), Tîrgu-Mureş, Galaţi, Lugoj, Totea de Hurezani, jud. Gorj, Romuli, jud. Bistriţa-Năsăud, Fildu de Sus, Sălaj şi Dârvari, judeţul Mehedinţi. În cadrul proiectului, peste 200 de eleve au învăţat să coase „năfrămuţe” după modele tradiţionale. La Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” din Lugoj, elevele au fost îndrumate de profesorii: Virdaru Zina, Teslevici Ileana, Lupşa Gabriel. La Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi, în cadrul taberei de vară, mai multe tinere au cusut astfel de batistuţe, sub îndrumarea dnei Laura Panaitescu – referent Serviciul Cercetare în cadrul instituţiei, şi Ecaterina Hulea – coordonator clasa cusături/ţesături tradiţionale din Odaia Manolache, judeţul Galaţi. O parte dintre năfrămuţele expuse au fost realizate şi în cadrul unor şezători organizate de Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni. La proiect şi-au adus contribuţia specialişti etnografi de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Ancuţa Mocan, muzeograf, Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică din Lugoj, director Daciana Vuia, expert în bunuri cu semnificaţie etnografică, Muzeul Judeţean Mureş, Secţia de Etnografie şi Artă Populară, Tîrgu Mureş, dr. Laura Pop şi Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi, Eugenia Notarescu, şef Serviciul Cercetare.
La vernisaj vom avea plăcerea să ascultăm doi horitori din Câmpia Transilvaniei, Marişca Poponeţ din localitatea Boian şi Iacob Morar din Ceanu Mare, care vor evoca primul război mondial prin cântecele lor vechi.

Articole din aceeasi categorie