Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Zilele Artei Bizantine sau ethosul bizantin în lumea secolului XXI

Anul acesta evenimentul „Zilele Artei Bizantine“ s-a aflat la ediția a XV – a, iar vernisajul expoziției „Patrimoniu Imaterial Universal“ a avut loc la sfârșitul lunii februarie, în data de 26. Expoziția întrunește eforturile unor contemporani de a coborî în spiritul tradiției bizantine, pe care încearcă să o împărtășească cu măiestrie unei lumi cufundate într-un cotidian monoton.

Evenimentul este ideat și materializat sub îndrumarea profesorului universitar dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, dar și coordonator al grupului de muzică și cultură bizantină, Sf. Ioan Damaschinul. De asemenea ediția din acest an a fost organizată în parteneriat cu mai multe instituții cu rezonanţă spirituală cum sunt Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea de Artă și Design, Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea“ sau Paraclisul Sfântul Stelian din Cluj-Napoca.

Arta bizantină a luat ființă în Imperiul Roman de Răsărit, unde se dezvoltă cele mai mari centre ale artei creștine, în cadrul căreia mozaicurile, miniaturile sau picturile murale capătă o nouă reinterpretare odată cu religia oficială a imperiului- religia creștină. Zămislirea culturii bizantine a putut fi posibilă datorită cunoscutului Edict din Milano emis de Împăratul Imperiului Roman de Răsărit, Constantin cel Mare, în anul 313. În acest spațiu bizantin, se vor naște centre de artă importante, cum ar fi la Salonic, Kiev sau Ravenna, cel din urmă fiind o importantă și bogată sursă de documentare pentru arta și tehnica mozaicului. Cultura bizantină se va dezvolta și perpetua de-a lungului secolelor prin intermediul mănăstirilor și bisericilor, servind necesitatea transmiterii învățăturilor creștine atât prin mozaic sau pictură murală, cât și prin manuscrise împodobite cu ilustrații figurative și ornamentații deosebite.

Conform organizatorilor acestui eveniment inedit, școala de cultură și civilizație bizantină propune iubitorilor de autentic o abordare de ansamblu, care cuprinde doar o mică parte din patrimoniul bizantin. Evenimentul aduce în atenția publicului o expoziție aparte care cuprinde lucrări realizate în tehnica mozaicului de către studenții de Artă Sacră a Facultății de Teologie din Alba Iulia, manuscrise care conțin psalmi de muzică bizantină, dar și anluminări ce întruchipează arta creștinității europene medievale, fotografii și picturi realizate în tradiția școlii bizantine. Lucrările expuse sunt pline de sensibilitate, iar elementele prezente în imagini sunt bogate în simboluri și înțelesuri specifice perioadei din care sunt inspirate.

Așadar, expoziția întrunește crâmpeie ale artei bizantine, și își dorește să reînvie ethosul bizantin în lumea secolului XXI. Aceasta poate fi considerată o escapadă din zgomotul și disconfortul lumii din afara Muzeului, drept urmare iubitori de artă sau oameni simpli sunt invitați să se delecteze cu aceaste forme de expresivitate unice, realizate cu atâta simplitate și sensibilitate de către artiști.

Ana – Maria GOLOGAN

Articole din aceeasi categorie