Muzeul de Istorie a Transilvaniei 17 septembrie – 4 octombrie

De la “Monede chinezeşti – o istorie de 3000 de ani” la “Beautiful China”

O expoziţie cum este “Monede chinezeşti – o istorie de 3000 de ani/Beautiful China”, deschisă în saloanele Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj – Napoca – director Carmen Ciongradi -, nu trebuie ratată. Este întîlnirea nu numai cu istoria monedei în general, ci şi întîlnirea cu istoria uneia dintre cele mai vechi civilizaţii din lume.

Monede chinezeşti – o istorie de 3000 de ani este incursiunea exemplară în istoria monedei chinezeşti, istorie pe cît de fascinantă pe atît de captivantă. Aurul şi argintul constituiau moneda de schimb în tranzacţiile comeciale, bronzul fiind folosit doar în tranzacţiile cotidiene. Chinezii au descoperit hîrtia şi tot lor li se datoresc “banii zburători”, scrisori de credit pentru transferul sumelor mari de bani. Primii bani de hîrtie au fost emişi în perioada Dinastiei Song, 1023, bani de hîrtie cu circulaţie limitată şi un termen de circulaţie de numai trei ani. Banii de hîrtie devin oficiali sub conducerea lui Kublai Khan (secolul al XIII – lea). Mă opresc aici, invitîndu-vă să vizitaţi expoziţia. Să o vedeţi şi să o apreciaţi drept un adevărat act de cultură generală sau/şi de specialitate.

Sînt 51 de panouri, ilustrative pentru cei 3000 de ani de monedă chinezească. Aveţi astfel ocazia de a parcurge istoria monedei chinezeşti de la certificatele de schimb valutar sau cupoane la bancnotele şi diplomaţia ‘ping pong’; monedele perioadei 1912 – 1949; banii în timpul dinastiilor Quing (1644 – 1911 AD), Yuan (1271 – 1368 AD), Jin; inflaţiile perioadei Xin Mang (9 – 25 AD); prăbuşirea Imperiului; finanţarea în timp de război 1937 – 1945; Hong Kong şi Macao; banii de hîrtie; Drumul Mătăsii; banii şi arta caligrafică; banii din aur, argint şi bronz; banii Dinastiei Qin; unificarea sistemului monetar în Republica Populară Chineză, … Sînt de asemenea şi multe exponate, exponate din neolitic – cînd cochiliile ghioc erau folosite drept “monede” de schimb comercial sau ceremonial – şi pînă în secolul al XX – lea. Bani ce oglindesc dezvoltarea pe verticală a societăţii chineze, schimburile comerciale interne şi internaţionale, practic o trecere în resvistă a principalelor momente, pornind din preistorie, trecînd prin domniile dinastice timpurii, China Imperială, sfîrşitul domniilor dinastice, Republica Chineză (1912 – 1949) şi pînă la Republica Populară Chineză (1949 pînă în prezent).

Beautiful China este expoziţia de artă fotografică, practic 60 de fotografii din care nu lipsesc peisaje, tradiţii şi obiceiuri ancestrale, oraşe, faună şi floră, munţi, oameni, …, Oameni şi preocupările lor, le putem cuprinde toate într-o singură sintagmă, China, o experienţă de viaţă.

Momentul expoziţional organizat de Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Institutul Confucius din cadrul Universităţii ‘Babeş – Bolyai’ Cluj – Napoca (director Feng Shaozhong) şi Muzeul de Istorie a Transilvaniei, marchează 65 de ani de relaţii diplomatice România – China, dar şi 20 de ani de la înfrăţirea Clujului cu Zhengzhou (capitala provinciei Henan), marcînd şi posibilitatea înfrăţirii cu oraşul Zhengijanng.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie