Muzeul de Artă Cluj – Napoca. ‘Muzeul Păpuşilor’, personaje şi decoruri din poveşti româneşti

vernisaj miercuri
6 iunie, 12. 00
Am avut prilejul de a scrie şi comenta ediţiile precedente ale ‘Muzeului Păpuşilor’. De fiecare dată am avut bucuria de a vedea în saloanele Muzeului de Artă, copii, foarte mulţi copii. Copii interesaţi de arta păpuşărească şi nu numai prin întrebări. M-a bucurat în acelaşi timp, prezenţa părinţilor şi bunicilor, pentru că Muzeul Păpuşilor, oglindă vie a artelor spectacolului, este deschis tuturor vârstelor. Pentru aparţinători este şi un bun prilej de rememorare a copilăriei, pentru mulţi chiar în spaţiul generos al teatrului păpuşăresc şi de marionete.
Teatrul de Păpuşi „Puck”, în colaborare cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca organizează între 6 şi 24 iunie expoziţia „Muzeul Păpuşilor”. Cea de-a 12-a ediţie a manifestării reuneşte păpuşi, marionete şi decoruri din spectacole după cele mai iubite poveşti ale românilor.
Personaje din poveşti îndrăgite de multe generaţii de copii din România, cum ar fi „Aleodor Împărat”, „Vasilache şi Mărioara”, „Păcală” sau „Ochiul Soacrei” pot fi vizionate în sălile universale ale Muzeului de Artă (situate în stânga intrării), între orele 10 şi 17. Alături de ele, pot fi admirate decorurile spectacolelor omonime cu care artiştii Teatrului „Puck” i-au încântat pe cei mici de-a lungul anilor.
Vernisajul expoziţiei are loc miercuri, 6 iunie, de la ora 12. Vor lua cuvântul realizatorii expoziţiei, Lucian Nastasă-Kovacs, directorul Muzeului de Artă, şi Emanuel Petran, directorul Teatrului de Păpuşi „Puck”, precum şi Vákár István, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. O parte dintre exponate au fost incluse şi în expoziţia de la Muzeul „Ionel Floaşiu” din Câmpia Turzii, în perioada 23 mai – 3 iunie.
O noutate a ediţiei actuale constă în faptul că o serie de studenţi ai Universităţii de Arte şi Design (UAD) din Cluj-Napoca vor expune câteva serii de lucrări: ilustraţii după poveşti din repertoriul Teatrului „Puck”, desene din seria „În căutarea lui Puck”, precum şi idei pentru o emisiune de mărci poştale inspirate din repertoriul instituţiei.
Important este faptul că cei care vor onora cu prezenţa lor expoziţia, se vor bucura nu numai de păpuşile şi marionetele prezentului, ci şi din alte spectacole, plusul aducându-l afişele, caietele de sală, decorurile, un univers fabulos, de cunoscut. Mai este ceva şi la fel de important. Faptul că Muzeul de Artă Cluj – Napoca rămâne un partener de încredere alături de artiştii păpuşari, alături de copii.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie