Muzeul de Artă Cluj – Napoca

Muzeul de Artă Cluj – Napoca

Portretul, de la sufletul uman la sentimente. Sufletul lui Kudor Duka Istvan

vernisaj joi 18 iulie, 18. 00

Prezent pe simezele Muzeului de Artă Cluj-Napoca ca membru al Grupului celor 6+1 (Andrei Câmpan, Kudor Duka István, Aurelian Marius Piroşcă, Mihai Pop, Leonard Vartic şi Pattantyús – Ábrahám Zoltán, alături de mentorul lor prof. univ. dr. Ioan Sbârciu) atât la finalul anilor ’90, cât şi în primăvara anului 2017, dar şi în expoziţii reprezentative de grup organizate de către Departamentul Pictură al UAD Cluj-Napoca (dintre care amintim cea mai recentă expoziţie The Night Watch), Kudor – Duka Istvan se află la prima sa expoziţie personală în binecunoscuta instituţie muzeală de la Cluj.

Constanta sa preocupare pentru portret şi autoportret constituie tema acestei expoziţii Portret, curator prof dr Ioan Sbârciu, comisar dr. Dan Breaz, prin care Kudor – Duka Istvan se prezintă publicului iubitor de artă, radiografiind, în acelaşi timp, şi sufletul uman, precum şi sentimentele degajate de aceste creaţii picturale pregătite special pentru evenimentul de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Lucrările artistului, spune Márton Evelin, oricare dintre ele sunt bucăți din opera sa. Temele și modurile de reprezenatre a acestora se pot schimba în timp, dar notele de stil rămân neschimbate. Pentru cei care se ocupă de artă, un aspect important este să cunoască întreaga operă a artistului cercetat, perioadele sale, stilul său, notele de stil specifice. Dar lângă aceste cunoștințe este nevoie și de sentiment, atașament față de artist, de sufletul lui, miezul lui. Caracteristica fundamentală și comună a artelor este faptul că trezesc sentimente, și prin trăirea lor se nasc idei și întrebări„. Si criticul continua: „Urmele noastre rămân pe pămînt și deja și în cer. Dar nu putem ști cât vor mai exista după ce pierim. Carpe diem! – auzim de peste tot îndemnul. Omul însă nu poate trăi doar în prezent. Ne definește și trecutul nostru, iar faptele noastre de astăzi vor influența viitorul. Ne uităm la tablourile acestei expoziții, și gândim fiecare în felul nostru. Pentru mine această expoziție este ca ”sufletul – Duka”: simplu, dar complicat, inteligibil și misterios„.

Profesorul univ dr Kudor – Duka Istvan (n. 1974, Huedin) este cunoscut prin bogata şi intensa activitate expoziţională, anual având lucrări fie în personale, fie în expoziţii de grup, în ţară sau peste hotare. Dacă e să amintesc expoziţiile personale, sunt de amintit cele găzduite galerii din Cluj – Napoca (Sindan, Bulgakov,…), Miercurea Ciuc, Constanţa, în timp ce expoziţiile de grup înseamnă simeze din Cluj – Napoca, Bistriţa, Sibiu, Bucureşti, Timişoara, Braşov, Odorheiu Secuiesc, Aiud, iar de peste hotare Rivaa Gallery/New York, Galeria Neon/Wroclaw, Pecsi Galeria/Pecs, galerii din Perugia, Bari, Milano, Macerata/Italia, Subotica/serbia, Bilbao, Luxemburg, Budapesta, prezenţe în care lucrările i-au fost apreciate de public şi critica de specialitate.

De data aceasta pictorul se prezintă cu o sugestivă şi incitantă expoziţie Portret, una dintre cele mai grele teme din artele plastice, indiferent de uneltele artistice folosite.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie