Muzeul de Artă Cluj – Napoca

Lumina de dincolo”, demers plastic Matei Agachi. Lumină vs întuneric

vernisaj joi 4 iulie, 18. 00

Expoziția intitulată „Lumina de dincolo” reprezintă un demers artistic început în anul 2017. Acest demers este o continuare a cercetării teoretice și artistice începute în perioada studiilor doctorale, pe care artistul le-a finalizat în anul 2015.

Expresivitatea luminii, una dintre temele principale în cercetarea vizuală a lui Matei Agachi, a inspirat şi elaborarea conceptului curatorial, „lumina de dincolo”. Lumina metafizică, lumina necreată, nu poate fi percepută cu ochiul fizic, însă corespondentul acesteia este lumina zilei, care poate fi percepută vizibil. La un alt nivel de percepție și redare a luminii vorbim despre culoarea aşezată pe pânză. Acest proces sintetizeză formele de manifestare ale luminii precizate anterior. Procesul acestui demers pictural a determinat, de asemenea, relevanța asocierii luminii cu tonuri închise. Astfel, lumina capătă o intensitate pronunțată.

De asemenea, energia vitală este generată de lumina soarelui, întocmai cum energia morală este generată de lumina metafizică. Prin urmare, lucrările din această expoziție au fost concepute în aşa fel, încât să redea energia organică pe care o regăsim în natură, dar și în starea de spirit.

Relevanța demersului expozițional se găsește în actualitatea temei alese, reflectată de tehnica gestuală prin care lumina este interpretată pictural și de modul în care aceasta contrastează cu opusul ei, întunericul.

Matei Agachi (n 1984, Cluj – Napoca) este absolventul Liceului de arte vizuale „Romulus Ladea”, specializarea design ambiental. Au urmat studiile de licenţă în cadrul Universităţii de Artă şi Design, apoi cele de masterat în cadrul UBB, Departamentul de artă sacră – conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor culturale.

Expoziţiile personale înseamnă Punguţa cu doi bani (ilustraţie de carte), apoi Peisaj minunat (în cadrul concertului Note de primăvară), Monadă, Genesis 4. 8. Revin la o idee mai sus enuţată, legată de ilustraţiile de carte, titlului mai sus amintit alăturându-se „Sufletul al doilea” de Daniela Micu (poezie), respectiv „Zile şi nopţi în Irak” de Paul Şerban Agachi (proză), În fine, lucrările artistului Matei Agachi s-au regăsit în Salonul Anual de Pictură şi Grafică, Zilele Artei Bizantine, Vizualia, Graphic Poetry, Monahul de la Rohia, iar din cele internaţionale sunt de reţinut „Etat d’ Esprit” (Galerie des Halles Saint – Francois Quimper, Franţa, 2012) şi „Art and Us Today” (Art Gallery Dobrich, Bulgaria 2018).

Se mai impun următoarele… Se impun pentru că vorbim despre doi fraţi realizaţi profesional în domenii artistice. Vlad Agachi este dirijor, Matei Agachi pictor. Muzica şi poezia îşi dau mâna într-o familie în care vrobim despre artă la superlativ.

Revin la Matei Agachi raportându-mă la Genesis 4. 8 şi extin puţin titlul la Să fie lumină! Şi se făcu lumină.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie