Muzeul de Artă Cluj – Napoca

Abstracţii metafizice, destine artistice în lumea fascinantă a culorilor

vernisaj miercuri 10 aprilie, 17. 00

După 30 de ani de la absolvirea Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca, Secția de Pictură, promoția 1983-1988, grupul de artiști coordonați de profesorii Teodor Botiș, Tóth László și Veress Pál, propun o reîntâlnire pe simezele Muzeului de Artă din Cluj. Acestora cei cinci ani de facultate petrecuți împreună, sub atenta coordonare a profesorilor, le-au conturat un destin artistic înfloritor. Intenția artiștilor de a se revedea peste ani s-a materializat în expoziția actuală, „Abstracții metafizice”.

Vocea fiecărui artist se armonizează compozițional și coloristic cu cea a temei generale, dând naștere unui colaj vizual armonios, plin de vitalitate. Tematica vizuală își găsește sursa de inspirație în cotidian, asperitățile naturii și imaginile nostalgice din trecut. Lucrările foștilor studenți ai Universității de Arte din Cluj sunt acompaniate de mâinile maeștrilor, care le-au ghidat primii pași în lumea fascinantă a culorilor, molipsindu-i de pasiunea reală și disciplina necesară virtuozității artistice.

Expun Teodor Botiș, Tóth László, Veress Pál, Dana Constantin, Balogh Erzsébet, Balogh Csaba, Simona Copoț, Fekete Miklós, Simon Zsolt.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în prezenţa artiștilor, a curatorului expoziţiei – Ioana Filipescu, a criticului de artă Németh Júlia și a istoricului de artă Negoiță Lăptoiu.

De unde această expoziţie şi întâlnire? Ne-o spun artiştii: “Am organizat această expoziţie de grup îmrepună cu profesorii noştri, pe de o parte pentru a demonstra valorificarea cunoştinţelor primite în perioada de formare academică, iar pe de altă parte pentru a ne reîntâlni în formatul artistic profesionist la care am ajuns fiecare dintre noi, încântaţi fiind de faptul că toţi am continuat drumul creaţiei artelor vizuale”.

Vă propun gânduri la 30 de ani de la absolvirea Institutului de Arte Plasti ce şi Decorative “Ion Andreescu” Cluj – Napoca, semnate de…

* Teodor BOTIŞ: “Pentru mine pictura este o mare iubire, o iubire căreia trebuie să I te dăruieşti total, cu durere, cu suflet, cu pasiune şi cu optimism şi să ai sentimentul că totul tinde spre desăvârşire”

* TOTH Laszlo: “Locul artei mele l-aş marca undeva la interferenţa realismului şi suprarealismului”.

* Gheorghe ARION despre Veress Pal:”Veress Pal are simţul energic al coloritului, pictorului îi este apropiată forma născută dintr-o simplă atingere a pânzei, că preferă desenul încorporat culorii, dar că forma dobândeşte viaţă şi printr-o saturare a tonurilor”

* BALOGH Erzsebet: “Prin lucrările mele încerc să sugerez că natura, omul şi cultura creată de el formează un tot unitar şi sunt într-o interdependenţă reciprocă”.

* UVEGES Krisztina despre Balogh Csaba: “Pictorul clujean foloseşte nepărtinitor materialele din jurul său, în timp ce reflectă la procesele curente ale picturii şi artei contemporane”.

* Dana CONSTANTIN: “Demersul meu artistic încorporează mai multe referiri la preocupările formale şi arhitectural – vegetale, urmând/imitând energia creatoare a naturii. Structurile şi vibraţia liniară include astfel o sinteză plastică dintre aparenţă şi esenţă, prin reprezentare şi esenţa reprezentării”.

* Simona COPOŢ: “Ţelul care m-a călăuzit în viaţă a fost să ofer oamenilor bucurie. Am fost preocupată în lucrările mele de Univers, cu nemărginirea lui în timp şi spaţiu, c u varietatea de culori şi forme”.

* SZAKACS Reka despre Fekete Miklos: “Modul lui compoziţional la început era mai închis, mai sever, cu o compunere mai raţională şi figurativă care treptat va fi acordată cu forme de exprimare mai fluide, ca apoi să reconcilieze cu un mod de prezentare expresiv”.

* SIMON Zsolt: “Mă interesează şi mă simt fascinat de relaţia rezultată din suprapunerea straturilor de timp, spaţiu şi conţinut şi mai ales de dualitatea profan – sacru, cultură – civilizaţie, abstract – mimentic”.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie