Muzeul de Artă Cluj – Napoca

O singură zi, două expoziţii… De la arta fotografică la pictură

Miercuri 3 aprilie, două sunt vernisajele care trebuie să intereseze, ambele interesante, ambele de onorat cu prezenţa. Le voi prezenta în datele lor esenţiale…

Beyond the Frame (17.00)

Expoziția „Beyond the frame” reprezintă primul pas al proiectului „Arhiva de fotografie a Muzeului de Artă Cluj-Napoca”. Prin acest proiect se dorește crearea unui „depozitar” pentru materialele fotografice, artistice și istorice în cadrul muzeului. Fotografia reprezintă o materializare a memoriei noastre, o reprezentare vizuală care, de la mijlocul secolului trecut, s-a ridicat la rang de artă, o artă care comunică o ipostază, un moment sau un eveniment din trecut la care, de multe ori, există doar un singur martor – fotograful. Fotografia este un act de creație, un puternic mijloc de expresie a cărei studiere a devenit din ce în ce mai populară în rândul universităților europene și nord-americane, ocupând un loc binemeritat în rândul artelor vizuale mai moderne.

Numeroase muzee și galerii de artă din lumea occidentală și mai nou din regiunea Asiei de sud-est consacră o atenție din ce în ce mai mare artei fotografie și colecționării acesteia. Demersul muzeului reprezintă un prim pas în această direcție, iar prin crearea unei colecții de fotografie se dorește nu numai promovarea acestei forme de artă, ci și oferirea unei baze de cercetare și cunoaștere pentru generațiile viitoare.

În contextul celor prezentate, expoziția „Beyond the frame”, la care participă artiștii fotografi Mircea Albu, Mircea Albuțiu, Sebastian Cornea, Feleki István, Feleki Károly, Daria Ioan, Alexa Maria Popoviciu și Szabó Tamás, reprezintă prima contribuție la realizarea acestui proiect al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Mările sufletului, mările Ceciliei Melinescu (18. 00)

Prin expoziția „Mările sufletului meu”, Cecilia Melinescu se prezintă publicului clujean cu o serie de lucrări care îmbină nu numai tema mărilor tumultoase, ci și lumea lor diversă și colorată. Existența unui echilibru între brutalul valurilor și frumusețea acestora aduce nu numai un sentiment de profunzime, ci și o imagine dintr-o lume a contrastelor. Marea, monstrul viu aflat tot timpul în mișcare, este reprezentată de artistă în diverse ipostaze unde, de multe ori, se pune accent nu numai pe mecanică și dinamică, ci și pe o dimensiune a culorii.

Această lume a Ceciliei Melinescu este descrisă cel mai bine de Mimi Necula, curatorul expoziției din 2018 de la Galeriile de Artă U Art Gallery din București: “Vedem la aceste lucrări o atenție deosebită acordată detaliului – generic vorbind, o filigranare de mare finețe și sensibilitate. Valurile sale par a nu se sparge la mal, ci a împodobi nisipul cu o dantelă de spumă. Tot în aceasta idee, trecând dincolo de impactul vizual al imaginii, ajungerea valurilor la mal constituie o cucerire, o izbândă, o traversare tumultoasă către o liniște, o pace binemeritată. Vedeți în multe dintre lucrări plaja, nisipul – un nisip care arde și care răcorește deopotrivă, ca o îmbrățișare a valurilor: un “bun venit acasă”. Mai este un detaliu care, inevitabil, atrage atenția nu doar prin cromatică, ci prin mesajul și starea pe care ți-o crează: cerul. Este, de cele mai multe ori, un cer întunecat, un cer ce poartă fie semnele furtunii – ale neliniștii, fie ale înserării sau răsăritului –începutul și sfârșitul, afla și omega, definite de plasticiană printr-o conglomerare de nori ce nu par, amenințători, însă nici nu lasă cerul liber decât în fante, suficiente cât să lase loc luminii să triumfe și, în asociere cu acesta, speranței și pozitivismului. De altfel, însăși plasticiana își definește lucrările ca o “invitație către sens”.

Nu este pentru prima dată când la Muzeul de Artă sunt programate două vernisaje în aceeaşi zi, evenimente care nu fac altceva decât să atragă iubitorii artei plastice în genere. A devărul este că programele propuse la Muzeul de Artă Cluj – Napoca sunt extrem de ofertante atât ca nume de artişti, cât şi ca programe în sine.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie