Muzeul Alexandru Duma

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }

Paşi însemnaţi spre un Centru de studii dedicate Primului Război Mondial

Inaugurarea Muzeului Alexandru Duma, iniţiativă a Direcţiei Patrimoniu Cultural Universitar din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, are o bătaie mai lungă. Muzeul, unic în felul său, este un prim pas şi încă unul însemnat spre deschiderea unui Centru de studii dedicate Primului Război Mondial. Deschidere motivată dacă avem în vedere interesul pe care conflagraţia mondială în trezeşte în rândul studenţilor, profesorilor, în cel al cercetătorilor. Încă un Muzeu şi explicaţia ne-a oferit-o acad. Ioan-Aurel Pop: “Sunt atâtea muzee închinate Marelui Război încât unul în plus… ŞI toituşi, noi, aici la Cluj, avem o alză percepţie a acelei teribile confruntări din 1914-1918, în urma căreia s-au prăbuşit imperii şi s-au născut atâtea state naţionale, în formulă centralizată sau federală”.

De ce Alexandru Duma? Întrebarea este legitimă dacă avem în vedere faptul că artistul nu prea este cunoscut, chiar dacă este unul dintre exponenţialii Şcolii de Pictură de la Baia Mare. Alexandru Duma (1887-1916) lasă o moştenire artistică de cunoscut. Două sunt palierele importante, cel al artistului, respectiv al cronicarului de război prin imagini cu valoare de simbol.

Un public numeros a onorat cu prezenţa deschiderea oficială a Muzeului Alexandru Duma. Revin la cele declarate de acad. Ioan-Aurel Pop: “Românii ardeleni erau, la 1916, cân a intrat România oficial în luptă obosiţi de război, rispiţi în patru vânturi sau îngropaţi în glie, în locuri departe decasă, multe rămase necunoscute. Unul dintre aceştia a fost şi artistul Alexandru Duma, născut lângă Baia Mare şi mort de tânăr, în septembrie 1916. Putea să rămână pierdut şi uitat printre ruinele războiului, ca atâţia alţii, dacă nu era artist şi dacă nu avea o familie preţuitoare. Prin arta lui Alexandru Duma, accesibilă de azi publicului larg, Universitatea babeş-Bolyai îi cinsteşte pe toţi fiii căzuţi pe fronturi de luptă în ambele războaie mondiale. Alexandru Duma, artistul format în ambianţa Şcolii de Pictură de la Baia Mare, îi înnobilează pe toţi tinerii căzuţi în lupte şi le dă nume, îi scoate din anonimat. Alexandru Duma salvează din anonimat o întreagă generaţie, ne va aminti mereu de sacrificii şi ne va îndemna la cunoaşterea prezentului celor care ne-au precedat şi au construit”.

Muzeul Alexandru Duma şi-a deeschis porţile. Totul este să-i treceţi pragul.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie