Musica Antiqua Competition – Bruge

Încă două premii pentru pianista Aurelia Vişovan!

Revin asupra tinerei pianiste Aurelia Vişovan şi revin pentru a consemna un nou premiu 1, de data aceasta la prestigiosul concurs internaţional Musica Antiqua de la Bruge (31 iulie – 11 august).

Musica Antiqua este la ora actuală, unul dintre cele mai vechi şi reprezentative festivaluri şi concursuri de gen din întreaga lume. Prima ediţia a avut loc cu 55 de ani în urmă, 1964 mai bine spus, referindu-mă la un festival dedicat muzicii vechi şi instrumentelor de epocă, caz în care sunt de amintit orga, clavecinul, pianoforte, ansamblurilor baroce prin excelenţă. În plus, festivalul îşi propune cunoaşterea lucrărilor de profil de către tineri, cunoaşterea şi familiarizarea cu instrumentele de epocă, a compozitorilor, a creatorilor de instrumente, a interpreţilor,…

Fortepianul (strămoş al pianului modern; ani de fabricaţie înainte de 1830) intră în festivalul şi concursul Musica Antiqua începând cu anul 1983.

Aurelia Vişovan (n. Sighetu Marmaţiei, 1990) le – a avut ca profesoare pe Monica Chifor (la Sighet), Turk Gerda şi Adriana Bera, acesteia din urmă fiindu – i studentă şi în prezent masterandă în cadrul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca. A câştigat premiul I la Santa Cecilia International Piano Competition (2015), premiul 2 la ‘Paola Bernardi’ International Harpsichor Competition de la Bologna, a terminat pe locul 5 în finala celei de a 4 – a ediţii a concursului internaţional de la Takamatsu (Japonia), Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a lucrărilor comandate în Premio Jaen (Viena). Iar în acest august 2019, două premii la Bruge, premiul 1, respectiv premiul pentru înregistrarea unui CD cu muzică clasică. În condiţiile unei concurenţe serioase, a unui juriu – Johan Huys/clavecin şi orgă; Bart Van Oort/fortepiano; Keiko Schichijo/fortepiano, Christine Schornsheim/clavecin şi fortepiano, Piet Kuikken/fortepiano, Wolfgang Brunner/fortepiano şi clavecin – exigent.

În finală, Aurelia Vişovan a trebuit să prezinte o lucrare contemporană, piesa compozitorului belgian Frank Agsteribbe. Premiul 2 a revenit pianistului rus Dmitry Ablogin, în timp ce premiul 3 norvegianului Emil Duncumb.

Nu cu mult timp în urmă scriam că sigur voi reveni asupra artei sale interpretative. Timpul mi-a dat dreptate. Aurelia Vişovan face parte, prin toate succesele sale, din Elitele României, din cele universale. Şi să nu uităm că formarea profesională poartă amprenta unei distinse Doamne a pianului, prof dr Adriana Bera, dar şi a unei prestigioase instituţii, cum este Academia de Muzică clujeană.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie