Municipiul Gherla va avea un punct SMURD

La începutul acestei săptămâni a avut loc, la sediul Primăriei, ședința ordinară a Consiliului Local Gherla. Pe ordinea de zi au figurat nu mai puţin de 11 puncte, între care amintim: demersurile pentru lucrări de modernizare la sediul Școlii Gimnaziale Nr. 1 (clădirea de pe strada Dragoș Vodă); aprobarea tarifelor și bugetului ADP Gherla; aprobarea studiului de fezabilitate pentru construcția unui punct SMURD.

Subunitatea SMURD este un obiectiv de care orăşelul de pe Someş are mare nevoie, până în prezent, pentru intervenţii fiind solicitate ambulanțele de la Cluj-Napooca sau Dej. Studiul de fezabilitate analizează toate condițiile pentru înființarea unei subunități SMURD la Gherla, ai cărei beneficiari ar urma să fie pacienții în stări critice, accidentați grav, din zona municipiului şi comunelor de pe Câmpie.

Pentru realizarea obiectivului de investiție s-au studiat două scenarii. Prin scenariul 1 se propune realizarea unui corp de clădire cu regim de înălțime P+1E+M, cu fundație continuă din beton armat, cu zidărie din cărămidă, cu sâmburi de beton armat, grinzi și planșeu din beton armat, șarpantă din lemn cu astereală și învelitoarea din tablă plană fălțuită. Accesul pietonal se va realiza printr-o poartă glisantă, iar accesul auto se va realiza cu ajutorul a două porți culisante, una care să permită accesul ambulanței, iar cea de-a doua să permită accesul în garaj al autospecialelor.

Prin scenariul 2 se propune realizarea unui corp de clădire cu regim de înălțime S+P+1E, cu radier general și diafragme de beton armat, cu zidăria din BCA prevăzută cu stâlpișori din beton armat, planșeul peste ultimul nivel va funcționa ca heliport.

Terenul studiat, în suprafață de 500 mp, este situat în intravilan și este proprietatea municipiului Gherla. Pentru acest amplasament există în zonă toate utilitățile.

În urma analizei, scenariul 1 a obținut punctajul cel mai mare și este recomandat de către elaborator penru realizarea unui corp de clădire care să asigure toate funcțiunile unui astfel de obiectiv. Soluția aleasă este cea mai avantajoasă atât din punct de vedere tehnic, cât și economic, ducând la o mutare a perioadei de execuție și o reducere a costurilor de realizare.

Potrivit proiectului, valoarea totală a investiției este de 3,030,396 lei fără TVA, din care lucrări de construcții-montaj de 2.461.400 lei. Durata de execuție a investiției  este de 9 luni.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie