Municipiul Gherla, înscris într-un concurs european

Municipiul Gherla este tot mai cunoscut  şi în Europa. Pe lângă faptul că oraşul de pe Someş are relaţii de înfrăţire cu nu mai puţin de şapte localităţi de pe continent, se bucură şi de aprecierile unor foruri turistice.

Aşa, de exemplu, Comisia Europeană de Turism a lansat recent concursul „Destinaţie Culturală Europeană” pe anul 2018. Urbea transilvană se încadrează în domeniile religie şi pelerinaje, după cum ne-a declarat zilele trecute managerul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla, Monica Pătac. De asemenea, fostul Armenopolis este inclus și în proiectul „Case istorice şi Oraşe istorice”, care va fi depus până la data de 1 lulie 2018. Municipiul Gherla se poate lăuda cu multe monumente arhitectonice de mare valoare, constatare valabilă şi în privinţa stilului arhitectonic ce caracterizează aşezarea clujeană. Toţi străinii care vizitează oraşul rămân impresionaţi de aceste valori istorice şi arhitectonice. Începutul dezvoltării urbane a Gherlei se datorează aşezării armenilor pe aceste meleaguri, la sfârşitul secolului XVII şi începutul celui următor. Armenii şi-au pus pecetea şi pe sistematizarea localităţii, dar şi pe dezvoltarea  economiei şi culturii.

În cadrul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică  Gherla în ultima perioadă au avut loc mai multe manifestări cultural-educative cu scopul de a populariza valorile spirituale şi istorice ale municipiului, un oraş vizitat an de an de sute de turişti de pe toate meridianele. La dispoziţia publicului stau ghiduri, pliante, broşuri şi filmuleţe referitoare la monumentele istorice şi obiectivele culturale din municipiul Gherla şi împrejurimile (cum este Mănăstirea Nicula sau Rezervaţia Ştiucii de la Săcălaia). Mai ales vara, Centrul Turistic din Piaţa Libertăţii este un loc mult căutat atât de localnici, cât şi de oaspeţii care trec prin oraş.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie