Munca de o viaţă a prof dr Florea Marin: “Facultatea de medicină, şcoala medicală clujeană şi spitalele din Cluj”

Într-o atmosferă academică deosebită, de o ţinută aparte, două au fost momentele marcante ale zilei de 11 iunie, în Aula U. M. F. ‘Iuliu Haţieganu’. Primul moment a fost să fie cel al decernării medaliilor ‘Georghe Bariţiu’ (din partea Academiei Române) şi ‘Iuliu Haţieganu’ (din partea UMF – ului clujean), respectiv lansarea excepţionalului volum ‘Facultatea de medicină, şcoala medicală clujeană şi spitalele din Cluj (1500 – 2000)”, o muncă de o viaţă, munca tenace a profesorului dr Florea Marin, volum îngrijit şi prefaţat de acad. Gheorghe Benga, volum apărut în excelente condiţii la casa Cărţii de Ştiinţă Cluj.
Se cuvin scrise câteva cuvinte despre personalitatea care este prof dr Florea Marin, ajuns la frumoasa vârstă de 93 de ani.
Medic primar internist, expert şi recuperator gradul I, membru emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, profesorul dr Florea Marin a publicat peste 350 de lucrări de specialitate şi de popularizare a ştiinţei medicale, din care 51 de volume cu tematici diferite, majoritatea în calitate de prim autor. Astfel, lucrările ştiinţifice se concentrează în şase mari direcţii, de la domeniul medicinii interne la domeniul expertizei medicale a capacităţii de muncă, reabilitarea medicală în boli digestive, în domeniul explorărilor morfofuncţionale, literatură medico – istorică, literatură umoristică medicală.
Ediţia a II – a, revizuită şi adăugită cu şi din perspectiva medicinei şi farmaciei clujene de la origini până în prezent, cartea nu se vrea a fi doar una de etajeră sau de bibliotecă. Este cartea care trebuie citită. Şi trebuie pentru că cele aproape 1000 de pagini sunt exemplare pentru evoluţia în timp (1500 – 2000) şi spaţiu a medicinei clujene în special şi a celei transilvane în general. Cu o menţiune legată de citirea cărţii. Pentru că scrisul depăşeşte cu mult anul 2000. Nu intru în amănunte, vă las să le descoperiţi dvs.
Sunt 1000 de pagini, sunt şi trei părţi distincte : precursorii Facultăţii de medicină şi ai şcolii medicale clujene (înainte de 1872, respectiv spitalele din Cluj şi Facultatea de medicină în limba maghiară din Cluj până în 1919), întemeierea Facultăţii de medicină şi a şcolii medicale clujene (1919 – 1940; refugiul la Sibiu; revenirea la Cluj, 1945 – 1948) şi continuatorii şcolii medicale clujene (1948 – 1990; 1991 – 2000). Prezentările sunt ample, se fac pe unităţi medicale, pe activităţi ale cadrelor didactice şi ale studenţilor, plus evenimentele medico – educative şi sociale care au avut loc în perioadele istorice aminte, cu un final legat de spitalele din Cluj. Cu încă o menţiune, legată de cadrele didactice, prezentate de Magistru pe baza meritelor profesionale, indiferent de etnie. De reţinut acest lucru, extrem de important şi relevant pentru profilul de OM şi SPECIALIST care este profesorul Florea Marin.
Este greu să prezinţi un volum de 1000 de pagini în câteva cuvinte doar. Un asemenea volum merită aplecări şi prezentări aparte. Pentru că se poate vorbi despre munca de referent a acad. Gheorghe Benga, o muncă titanică, editor însă extraordinar prin modul în care a gândit şi dus la capăt dificila misiune de aşezare a paginilor în ordinea lor firească, o istorie cursivă şi captivantă. Se pot spune multe apoi despre condiţiile de editare, excelente, un titlu de glorie pentru colegii de la Casa Cărţii de Ştiinţă. După cum se pot scrie foarte multe despre evenimentul de luni 11 iunie, cu valoare de unicat în viaţa academică clujeană.

Demostene ŞOFRON
Foto Traian ANDREIU

Articole din aceeasi categorie