Moment inedit de Ziua Imnului Naţional la Cluj-Napoca

Clujenii sunt aşteptaţi, duminică, la festivităţile dedicate Zilei Imnului Naţional. Manifestările vor avea loc începînd cu ora 17,30 pe platoul din faţa Centrului de Cultură Urbană Casino din Parcul Central.
Festivitatea va debuta cu un concert oferit de Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. În premieră la Cluj-Napoca vor fi intonate Imnurile naţionale pe care le-a avut ţara noastră de-a lungul timpului, în interpretarea instrumentiştilor militari, a cântăreţilor de muzica populară Alina Ploae, Lucia Potra, Ionuţ Suciu, Doru Sechei şi a artiştilor de la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Lavinia Bocu şi Dan Dumitrana. O altă secvenţă specială în cadrul ceremoniei va fi oferită de Mirel Ovidiu Rusu, şeful Cercului Militar din Cluj-Napoca, care va susţine un moment poetic intitulat „Imn, oameni şi ţară”.
La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai unor instituţii civile şi militare, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere. Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, ai Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, ai Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu” şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj. Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iulie. Poemul “Un răsunet” a fost cîntat pentru prima dată la 29 iulie 1848, la Rîmnicu Vîlcea în Ţara Românească, devenind imnul revoluţionarilor sub titlul “Deşteaptă-te române”. Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cîntăreţ şi autor de manuale de muzică. Începînd cu 1848, “Deşteaptă-te române!” a fost un cîntec foarte drag românilor, insuflîndu-le curajul în timpul momentelor cruciale, în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878) primului şi celui de-al doilea război mondial. În timpul Revoluţiei din ’89, sub presiunea manifestanţilor, “Deşteaptă-te, române!”a fost instituit ca imn naţional.

Festivităţi şi la Turda
Ziua Imnului Naţional al României va fi marcată, duminică, la Turda printr-un ceremonial militar şi religios ce va fi organizat de municipalitate în Piaţa Tricolorului. Festivităţile vor începe la ora 12.00 cu salutul Drapelului de luptă şi a Gărzii de onoare, după care un sobor de preoţi va oficia o binecuvântare şi rugăciune pentru poporul român.
Vor urma alocuţiuni privind simbolistica versurilor Imnului Naţional al României, intonarea Imnului Naţional al României şi defilarea Gărzii de onoare. Cu ocazia acestor manifestări, între orele 11.00 -13.00, pentru desfăşurarea în siguranţă a activităţilor, se va realiza închiderea circulaţiei în intersecţiile: Piaţa Republicii cu str. George Cosbuc, respectiv Piaţa Republicii cu ieşirile str. Mircea cel Bătrân.
Cosmin Puriş

Articole din aceeasi categorie