Ministrul Lucia Varga: Mafia lemnului în judeţul Cluj a fost la ea acasă

Trei hectare de pădure sînt tăiate în fiecare oră, iar în ultimele două decenii, România a pierdut o treime din suprafaţa sa împădurită. O realitate dezastruoasă, pe care responsabilii nu au făcut nimic pînă acum s-o schimbe. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a anunţat, ieri, că verificările făcute în ultimele luni în domeniul forestier au scos la iveală faptul că cele mai mari defrişări ilegale de pădure au avut loc în judeţele Cluj, Alba, Maramureş, Bihor, Giurgiu, precizînd că urmează să se facă controale şi în alte judeţe precum Harghita, Covasna, Neamţ şi Bistriţa-Năsăud.

Potrivit Luciei Varga, în ultimii ani, pădurile din judeţul Cluj, în special cele din zona Apusenilor, au fost supuse unor defrişări sălbatice. Ministrul a subliniat că întregul fenomen a fost posibil cu complicitatea responsabililor silvici, a politicienilor şi chiar a unor instituţii ale statului. Lucia Varga a dat asigurări că tăierile ilegale vor fi stopate iar cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere.

lucia varga 3Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, s-a aflat ieri al Cluj-Napoca, împreună cu Adam Crăciunescu directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor ‘’Romsilva’’, pentru a prezenta rezultatele controalelor efectuate în ultimele luni la nivelul fondului forestier din Cluj. Concluziile sînt de-a dreptul alarmante: peste 345.000 de metri cubi de lemn au dispărut în ultimii 7-8 ani, cu o pagubă estimată la 54,77 milioane de lei.

‘’E vorba de peste 1000 de hectare de pădure care au fost efectiv rase. Aceste cifre ne îngrijorează şi ne fac să credem că mafia lemnului în judeţul Cluj a fost la ea acasă. Mafia lemnului în judeţul Cluj a fost întreţinută inclusiv de factori politici. Nu se poate să poţi fura o astfel de cantitate de lemn fără ca niciun organ al statului să nu constate acest lucru. Cei vinovaţi stau acum liniştiţi pentru că ştiu că după trei ani faptele se prescriu, dar îi asigur că le facem dosare penale şi o să plătească. Este un raport îngrijorător pe care l-am întocmit şi va fi înaintat pentru a începe urmărirea penală în instanţă.

E de neimaginat ce s-a întîmplat la Cluj, cu voia celor care au condus, în ultima vreme, România. Am avut de aici un prim-ministru, iar Clujul trebuia să fie exemplu de funcţionare a instituţiilor statului. Dar instituţiile statului au fost protejate pentru a nu-şi face datoria. A fost o susţinere a nefuncţionării instituţiilor de către politic, nu se poate să nu faci controale patru ani la Direcţia Silvică Cluj, au avut o anumită protecţie ‘, a declarat ministrul Lucia Varga. Potrivit acesteia, controalele au vizat doar trei din cele 13 ocoale silvice existente în judeţul Cluj. Este vorba de Ocolul Silvic Beliş, Ocolul Silvic Someşul Rece şi Ocolul Silvic ‘’Vlădeasa’’ din Huedin.

La rîndul său, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a menţionat că în cadrul controalelor făcute în judeţul Cluj au fost constatate “sustrageri de lemn cu acte în regulă, falsificări, utilizarea necorespunzătoare a ciocanelor de marcat, cu care au fost marcate mai multe cioate de lemn decît în documente, declasări de material lemnos, dezordine în actele contabile, facturi fictive cu diverse firme”.

Şeful Romsilva a spus că în urma analizării rezultatelor controalelor s-a decis sancţionarea a 34 de angajaţi silvici, iar faţă de 17 pădurari se va dispune desfacerea contractelor de muncă începînd cu 1 august. Potrivit lui Crăciunescu, printre cei care vor fi daţi afară de la Direcţia Silvică Cluj pentru nereguli se numără şi directorul economic al instituţiei, Alina But. Totodată, acesta a menţionat că vor fi sesizate şi instituţiile de anchetă judiciară pentru ca vinovaţii de tăierile ilegale de pădure să fie cercetaţi penal.

Ministrul de resort a dezvăluit că în cadrul controlului la Direcţia Silvică Cluj s-a găsit un contract pentru cumpărarea a 100 de tone de melci cu o firmă privată, Rom Bio, cu preţul de 110.000 euro. ‘’S-au cumpărat 100.000 de kilograme de melci, plătiţi de Direcţia Silvică Cluj. A fost practic un împrumut mascat, în valoare de 110.000 de euro, pentru o firmă privată, Rom Bio’’, a declarat ministrul Lucia Varga. Ea a precizat că melcii au fost cumpăraţi în mai 2010 şi revînduţi firmei Rom Bio în octombrie cu aceeaşi sumă.

Lucia Varga a explicat că una din cauzele care au favorizat tăierile masive de păduri a fost legislaţia lacunară, precizînd că în scurt timp România va avea un nou Cod Silvic şi Regulament de pază a pădurilor, pentru a reglementa mai clar regimul forestier. ‘’Obiectivul mediu este să opresc tăierile ilegale, să fac ordine în păduri şi să fac ordine în instituţiile statului responsabile cu domeniul silvic’’, a punctat ministrul de resort.

C.P.

Articole din aceeasi categorie