Medalia Aniversară “Centenarul Marii Uniri” pentru BCU şi Şcoala Ardeleană

p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 10); line-height: 120%; text-align: left; }p.western { font-family: „Liberation Serif”,serif; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback”; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „FreeSans”; font-size: 12pt; }

Vineri, 27 martie, 2020, rămâne o zi ce nu se va uita chiar deloc, ea urmând să rămână mult timp, foarte mult timp în memoria afectivă a clujenilor şi nu numai a lor, ci şi în memoria iubitorilor de carte.

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat Editura Şcoala Ardeleană şi Biblioteca Centrală Univeristară “Lucian Blaga” cu Medalia Aniverară “Centenarul Marii Uniri” în “semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-au implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri”.

Biblioteca centrală Universitară “Lucian Blaga”

Medalia aniversară răsplăteşte un effort de echipă, constant şi cu rezultate dintre cele mai bune. Lunar am avut şi avem ocazia să scriem despre activităţile B. C. U. “Lucian Blaga”, consemnând lansări de carte, expoziţii, conferinţe şi congrese naţionale/internaţionale, noutăţi care au atras şi atrag public şi numeros, şi bun cunoscător.

Discuţia avută cu domnul conf. dr. Valentin Şerdan-ORGA a vizat nu numai Medalia Aniversară, ci proiectele şi programele în derulare. Am reţinut următoarele: “În primul rând, este în derulare un proiect de informatizare şi digitizare, proiect al anilor 2018-2020, care cu siguranţă se va extinde şi în anii următori, volumul de muncă este mare, vreem să ducem cu bine la capăt acest proiect generos din punct de vedere ştiinţific şi informaţional. Proiectul în sine a vizat perioada premergătoare Marii Uniri, după cum viza şi instaurarea administraţiei româneşti în Transilvania şi Banat. Rămân la proiect pentru a semnala latura lui editorială, mă refer la cărţile editate, titluri noi, reeditări…Pot vorbi despre activităţile comune avute cu alte instituţii, dar şi despre activităţile la care am fost parteneri, toate pentru a sensibiliza opinia publică vizavi de Centenarul Marii Uniri. Partea consistentă o constituie Bliblioteca digitală Transilvania 100+, context în care trebuie să amintesc încă două, Biblioteca digitală Transilvanica, respectiv Biblioteca digitală Şcoala Ardeleană. Ce ne propunem? Aşa cum vă spuneam, continuăm partea de digitizare, sistem care vizează şi tratatele de pace din colecţiile noastre. Am avut şi avem parteneri în Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, un protocl cu Arhivele Naţionale, cu Universitatea Babeş-Bolyai/facultatea de matematică şi inormatică , cu Muzeul Unirii de la Alba Iulia, plus susţinerea celor de la NTT Data. Avem în vedere arhiva Consiliului Dirigent, tratatele de pace de care aminteam, apoi românii din afara graniţelor”.

Tuturor acestor proiecte li se adaugă un altul, la fel de important, continuarea lucrărilor de extindere cu un corp de clădire, extrem de necesar în momentul de faţă, având în vedere lărgirea ariilor de activitate.

Editura Şcoala Ardeleană

Gândurile momentului le-am obţinut din partea domnului Vasile George Dâncu, manager al editurii clujene, pe care vi-l supunem atenţiei şi lecturii: “Este o înaltă recunoaștere a proiectului editorial Seria Centenar, în care am publicat cărți de mare însemnătate istorică, spirituală și culturală pentru poporul român. Mă gândesc în primul rând la lucrarea apărută sub egida Universității Babeș-Bolyai „Construind Unirea cea Mare” (ediție de lux, în 8 volume, însumând 8.500 de pagini, realizată de 30 de istorici și coordonată de Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Ioana-Mihaela Bonda, Ana Victoria Sima și Teodor Laurențiu Popescu). Despre această monumentală carte, coordonatorul principal, istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, ne spune: „Marea Unire, dincolo de toți factorii complecși care au determinat-o, rămâne cel mai înalt gest de voință colectivă înfăptuit de națiunea română. Pentru a fi adevărați urmași ai acelor făuritori de țară de acum un secol, ar trebui să continuăm sublima lor întreprindere, să avem încredere în noi și în Țara Românească, să construim un prezent realist și să pregătim un viitor bun pentru copiii și nepoții noștri, într-o Europă pașnică, unită și prosperă. Dar ca să avem forța să le facem pe toate, este nevoie de un lucru aparent simplu: să cunoaștem, așa cum a fost, epopeea noastră de Unire, derulată în urma Marelui Război, să avem acces la sursele istorice și la interpretările lor firești. De aceea, cel mai frumos dar făcut românilor de către Universitatea Babeș-Bolyai la Centenar, după o sută de ani de la pătrunderea noastră pe magistrala lumii contemporane, sunt aceste volume de mărturii și de istorii, care ne legitimează existența demnă în cadrul concertului mondial al națiunilor. Conferirea medaliei aniversare ne întărește în hotărârea de a continua editarea cărților consacrate României unite. În aceste vremuri grele, de izolare, vă invităm să citiți cărțile noastre dedicate Centenarului Marii Uniri. O lectură-îndemn de a ne întoarce la valorile naționale și a ne regăsi identitatea românească”.

Între cărţile eveniment dedicate Marii Uniri, figurează titluri precum “Făclia Unirii celei Mari. Gânduri la Centenar” (proiect editorial sub egida UBB la trei decenii de existenţă a cotidianului Făclia), “Doi ani mai devreme. Ardeleni şi basarabeni în război 1914-1916”, “Din mâinile valahilor schismatici…Românii şi puterea în Regatul Ungariei medievale (secoilele XIII-XIV”, “Bihorenii la Marea unire”, “Cartea credenţionalelor. Sătmăreni la Marea Unire” şi nu în ultimul rând, amplu proiect “Construind Unirea cea Mare”.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie