Mariana Andone-Rotaru. Portret real al profesioniștilor

Încetarea contractului de management muzeal dintre administrația municipală din Turda și un specialist de talia doamnei Mariana Andone-Rotaru rămâne inexplicabilă pentru personalități de renume din mediul academic și din viața culturală a țării.

O Petiție online, semnată de aproape 400 de specialiști din țară și din străinătate – academicieni, profesori universitari și preuniversitari, directori de muzee, istorici de renume internațional, cercetători, muzeografi, restauratori și conservatori – aduce critici procedurii nefondate pe temeiuri profesionale în demiterea intempestivă a directoarei Mariana Andone-Rotaru de la conducerea Muzeului de Istorie din Turda.

Demiterea doamnei Mariana Andone-Rotaru din funcția de director al Muzeului de Istorie înainte de expirarea mandatului și în lipsa unei evaluări este incorectă și inacceptabilă. Sub coordonarea doamnei Andone muzeul din Turda a progresat vizibil: au fost organizate expozitii si evenimente academice de înaltă calitate științifică și muzeografică, a fost organizată și extinsă expoziția de bază a muzeului, a fost inaugurat atractivul magazin de suveniruri (înaintea multor muzee mari din țară), au fost redactate și câștigate proiecte culturale și de cercetare, s-au derulat numeroase ateliere de pedagogie muzeală, evenimente de reconstituire istorică și de promovare a sitului arheologic ”Castrul Legiunii V Macedonica”. Realizările doamnei Andone la conducerea instituției sunt extrem de apreciate de către colegii săi de breaslă din întreaga țară (și din străinătate), de către vizitatorii și prietenii muzeului, de către cercetători și artizanii parteneri ai magazinului de suveniruri, cu siguranță de către noi, semnatarii acestei scrisori. Suntem neplăcut surprinși de demiterea subită și nemotivată a doamnei Andone și condamnăm acest gest. Sperăm să realizați o evaluare corectă, care să țină seama de aprecierea noastră pentru Mariana Andone-Rotaru și realizările sale manageriale în fruntea Muzeului de Istorie din Turda, și să reveniți asupra deciziei luate”, se spune în Petiție.

***

Muzeul de Istorie din Turda s-a bucurat de o incomparabilă notorietate în perioada directoratului arheologului Mariana Andone-Rotaru. Mecanismul său decizional a fost ferm, decent și constructiv. La Muzeul de Istorie din Turda, Mariana Andone-Rotaru a pus bazele unui administrări instituționale moderne și performante. Etapa 2012-2020 a fost cea a unei construcții dinamice – deschiderea expoziției permanente, realizarea unor expoziții temporare de succes, stabilirea unor colaborări de impact cu instituțiile de învățământ ale orașului dar și cu muzee de același profil din România – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Județean de Istorie și Artă din municipiul Zalău, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Muzeul de Istorie din Gherla -, precum și cu prestigioasa Universitate „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Mariana Andone – Rotaru a absolvit Facultatea de Istorie a UBB cu o apreciată lucrare de licența dedicată epocii romane. Pentru teza de doctorat, susținută cu succes, a ales numismatica romană. și-a perfecționat pregătirea printr-o bursă Socrate și o bursă guvernamentală în Italia. A vizitat foarte multe muzee din țară și din străinătate, a fost interesată de aspectul și organizarea acestora, precum și de modul de valorificare a patrimoniului. Ca arheolog la Muzeul de Istorie din Turda a întreprins, cu tenacitate, din 2005, timp de un deceniu, inventarierea tuturor pieselor de patrimoniu. În perioada 2012-2016 a fost director interimar, iar în 2016 a ocupat prin concurs postul de director al Muzeului. Mariana Andone-Rotaru a parcurs, în cei 15 ani de activitate, întreg traseul menit să complinească un autentic profil de specialist în muzeografie. S-a implicat cu pricepere și devotament, ca director, în afirmarea instituției turdene ca reper național și european. și a reușit, cu brio.

Totodată, directorul Muzeului a participat cu profesionalism la campaniile de cercetări arheologice sistematice din Castrul Legiunii V Macedonica. Castrul este inclus în proiectul “Restaurarea, punerea în valoare și introducerea în circuitul turistic”, finanțarea acordată municipalității la 5 aprilie 2018, din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, fiind de aproape 22.000.000 de lei.

Directoarea Muzeului începuse și un excelent proiect de mediatizare a muzeului în orașele europene cu care municipiul Turda este înfrățit. Concomitent, demarase și procedurile de acreditare a Muzeului din Turda de către Ministerul Culturii. Sub îndrumarea sa, Muzeul din Turda a derulat cel mai performant program de pedagogie muzeală, pentru elevi, din România. Muzeul s-a remarcat, deopotrivă, prin organizarea modernă, de bun gust, a unor expoziții temporare de interes internațional dar și a celor șapte ediții consecutive ale Colocviului Național de Arheologie, împreună cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Pe de altă parte, doamna Andone Rotaru a fost interesată de punerea în valoare a creativității unor valoroși artizani transilvăneni. Un magazin de suveniruri a fost deschis în muzeu cu lucrări inspirate de piese din colecțiile muzeului și măiestrite de acești artizani talentați. Proiectul Marianei  Andone-Rotaru a avut  un succes imediat.

Relatasem în 15 noiembrie 2017, pentru cititorii cotidianului „Făclia” că „Muzeul de Istorie din Turda este o bijuterie europeană, prin concepție, selecția pieselor expuse și punerea în valoare a interioarelor medievale ale fostei Case a Cămării de Sare. Timp de 14 ani, între 1997-2011, instituția de cultură din Turda a fost închisă pentru ample lucrări de renovare, care au inclus și extinderea spațiului, prin mansardarea edificiului. Conceptul expozițional al Muzeului aparține, integral, directoarei Mariana Andone-Rotaru. Ea a asumat, cu pricepere, un mod ingenios de prezentare a pieselor de patrimoniu valoroase, uneori cu o subtilă, plăcută, aluzie ludică la viața din zilele noastre”.

Puncte  de  vedere  exprimate  de:

*Asociația Managerilor din Muzeele din RomâniaDemiterea doamnei Mariana Andone Rotaru este un act injust și un abuz. Asociația Managerilor din Muzee condamnă un astfel de comportament și își face cunoscută public susținerea doamnei Mariana Andone Rotaru. Îi suntem alături și îi oferim suport pentru a demonstra că la Turda, ceea ce s-a întâmplat, nu este corect și nici legal.

*Senatorul  Vlad Alexandrescu, Comisia pentru cultură și media din Parlamentul României, fost ministru al Culturii: ”Consider că o decizie de demitere trebuie să vină motivată, după o evaluare a muncii, nicidecum nu ar trebui să fie decizia unui singur om. Sunt siderat de faptul că în această funcție a fost numit imediat un muzeograf debutant, începător. Peste 400 de specialiști în muzee și 14 directori de muzee au inițiat o petiție și au semnat ca primarul să comunice motivele demiterii”.

*Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității ”Babeș-Bolyai”: Felicitări, doamna Mariana Andone-Rotaru, pentru ceea ce ați realizat și întreaga gratitudine pentru buna colaborare!

* Indrei Rațiu, Centrul Rațiu pentru Democrație din Turda, fost jurnalist al BBC, fiul cel mare al lui Ion Rațiu: Ce surpriză! Și ce pierdere pentru Muzeul de Istorie din Turda ! Ce facem acuma?

* Conf. univ. dr. Sorin Nemeti, Universitatea ”Babeș-Bolyai”: Nu prea contează culorile politice aici. Incalificabil e că un muzeu superb a fost aruncat în derizoriu, din Liga Întâi în liga satelor, ca să mă exprim  în termeni fotbalistici.

* Conf. univ. dr. Radu Mârza, Universitatea ”Babeș-Bolyai”: Sunt absolut consternat… Așa se întâmplă când micii oligarhi locali ascultă de cine nu trebuie… Paguba este nu a Marianei, ci a muzeului și a Turzii. În ultimii ani, la Muzeul din Turda se vedea că e un aer nou….

* Conservator Carmen Dragomir, Muzeul de Istorie din Turda: Mariana Andone-Rotaru a impus standarde ridicate în ceea ce privește munca în această instituție de cultură. Sunt recunoscătoare că, alături de ea și de colegii noștri, am avut posibilitatea să facem lucruri frumoase pentru muzeu și să vedem apoi cum rolul acestuia a crescut de la an la an, în comunitatea locală.

Carmen FĂRCAȘIU

Articole din aceeasi categorie