MAREA EXPOZIŢIE A LUNII AUGUST

La Galeria Mariana Berinde s-a deschis tradiţionala expozitie de pictură din luna august, cu vernisajul în mare zi de sărbătoare, de Adormirea Maicii Domnului. Expun peste 20 de pictori, care prin sensibilitatea lor pentru metafore cromatice înălţătoare trăiesc luna august ca perioada dedicată Maicii Domnului. „Negreşit, stânca e dintr-un munte care este prefigurarea Fecioarei, din care e Hristos Piatra din capul unghiului” (din „Maica Domnului în teologia sec.XX, 2008, Sibiu, edictul imperial bizantin, sec.XIII, pr.Ioan I.Ica jr); „Şi avem în cer nu numai pe fiul lui Dumnezeu făcut om.., ci şi pe Maica Lui, ca o făptură dintre noi, dar unită în mod deosebit cu El, rugându-se şi Ea pentru noi” (din Iisus Hristos lumina lumii, 1993, Dumitru Stăniloaie).

O adevărată sărbătoare împreună cu arta picturii expusă pe simezele curate şi luminoase ale acestei galerii! Amatorii de artă se pot bucura de creaţia unor recunoscuţi maeştri bucureşteni , precum Corneliu Vasilescu, Gheorghe Coman, Corneliu Ionescu, Andrei Damo, Marian Condruz. Personalităţi puternice, active de zeci de ani, oferă bucuriile creaţiei lor prin unicitatea unor cariere plastice consecvente, de vocaţie cromatică autentică, exemplară. Artistul Mihai Moldovan revine în Cluj-Napoca (după expoziţia de grup de la Muzeul de Artă Cluj de acum doi ani, „Bărbaţi la război”) cu un ciclu de tapiserie parietală pe fond pictural, o încântare cromatică, cu un parfum evocator al unor geometrii simbolice, unificatoare, tinzând spre sacralitate.

Grupul artiştilor clujeni oferă, în ambianţa de dialog din expoziţie, o lume plastică la fel de valoroasă, poate mai descriptivă, mai poetică, mai variată ca reflexie emoţională, de adâncire introspectivă echilibrând forţa dinamică a şcolii bucureştenilor expuşi acum şi aici. Recunoaştem nostalgiile metaforice ale peisajului clujean, ale fermecătoarelor împrejurimi naturale ale dragului nostru oraş în pictura semnată de: Rodica Tarţa, Adrian Tarţa, Vera Dan. Poezie florală, gingăşie, vibraţie cromatică de sentiment putem admira la Margit Hegyi Simion, Eva Dolha, Alin Bâlcu. Câteva icoane pe lemn pictate de doamna Maria Cristea şi o interpretare picturală modernă a Maicii Domnului semnată de Mihaela Savu completează ambianţa de sărbătoare a expoziţiei.

Ne bucurăm de un „Voroneţ” semnat de Florin Maxa, un simbol luminos de texturi albe, care eternizează iubitul nostru edificiu evocator al geniului moldav, aşa cum ne încântă şi peisajul cu tentă dobrogeană, dominat de o imensitate celestă, semnat de coloristul sensibil Adrian Podoleanu.

Pictoriţa şi poeta Mariana Bojan, pasionată de mulţi ani de peisajul inspirat de culorile sudului românesc, Dobrogea noastră, ridică limbajul plastic sugerat de magia simbolică a stâncii, mării, corăbiei, spre lumina din altă lume a cereştilor aripi ale speranţei. De metamorfoza genetică a culorilor deltei noastre dunărene ne bucurăm privind şi peisajul semnat de pictoriţa Elisa Comşa Bohăţiel, o bijuterie de nuanţe cromatice, de fluidităţi atmosferice.

Nu putem să nu ne întoarcem cu recunoştinţă spre frumoasa şi valoroasa şcoală de pictură „dobrogeană”, din perioada interbelică. Nostalgiile peisajului exotic al Dobrogei, mai cu seamă al peisajului de la Balcic persistă pentru eternitatea noastră de Lumină, însoţit de personalitatea Reginei Maria. Îndrăgostită de zona Balcic, a construit un spaţiu şi o atmosferă exotică, modernă şi, în acelaşi timp, tradiţională, în care turci, tătari, minarete, case, terase, vegetaţii mediteraneene, învăluite într-o lumină deosebită, au fost „cuibul liniştii” pentru multe talente ale geniului românesc al Culorii. Inima Reginei Maria, simbol al iubirii şi sensibilităţii sale, a fost evocată în expozţia de Sfânta Maria ca un gând de recunoştinţă pentru aceasta unică regină a României Mari, acum la centenar de la înfăptuirea visului Unirii noastre. În expoziţie au fost expuse două portrete ale Reginei Maria, semnate de Eugenia Sofia Fălcuţă şi Ana Rus, ofrandă şi pentru pasiunea doamnei Mariana Berinde, proprietara galeriei cu acelasi nume. Vizitatorii expoziţiei de pictură se pot bucura de contemplarea unor valoroase lucrări de artă, de evoluţia personală a limbajului plastic specific fiecărui artist, de unitatea şi coerenţa solară a artei noastre, cu speranţa pentru mai bine şi frumos.

Margareta CATRINU

Articole din aceeasi categorie