Mafia lemnului continuă să încingă spiritele în Apuseni

Un scandal deosebit de grav pe care autorităţile au încercat să-l treacă sub tăcere a avut loc recent în pădurile din zona Beliş. Membrii unei echipe control silvic, aflaţi la verificări în zonă, au fost atacaţi de localnici, iar Poliţia a fost nevoită să facă uz de armă pentru a tempera spiritele. Nu este pentru prima dată cînd inspectorii silvici se confruntă cu astfel de situaţii în timp ce fac controale în pădurile din zona Beliş-Mărişel, de astfel de experienţe avînd parte atît anul trecut, cît şi în 2011.

Angajaţii Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vînătoare(ITRSV) Cluj au declanşat în urmă cu două săptămîni un amplu control în pădurile din proprietatea Primăriei Beliş după ce mai mulţi localnici au reclamat tăieri ilegale de lemne în zonă. În timp ce făceau verificările, inspectorii silvici şi poliţistul din cadrul Biroului Silvic al IPJ Cluj au fost atacaţi de mai mulţi localnici, revoltaţi de faptul că ar putea fi traşi la răspundere pentru infracţiuni silvice.

Potrivit unor surse, atît inspectorii cît şi poliţistul au fost îmbrînciţi şi ameninţaţi de localnici. Pentru a-i opri pe sătenii furioşi, poliţistul a fost nevoit să tragă un foc de avertisment, fără să rănească pe cineva. În urma avertismenului dat de poliţist, oamenii s-au potolit, însă reprezentanţii ITRSV şi polişistul au fost nevoiţi să oprească controlul. Potrivt unor surse din mediul silvic clujean, controlul a fost declanşat pentru că unii localnici ar fi exploatat mult mai multă masă lemnoasă din pădurea primăriei decît aveau aprobat. Mai mult, în evidenţe apăreau anumiţi localnici că ar fi beneficiat de lemne din pădurea comunei, însă în realitate aceştia erau trecuţi fictiv, iar lemnul era exploatat de alte persoane.

În urma acelui incident, prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, s-a deplasat în zonă pentru a media conflictul. Pentru a detensiona sutuaţia, prefectul judeţului Cluj a cerut ca inspectorii din echipele de control să stabilească împreună cu primăria care sînt partidele din care localnicii exploatează masă lemnoasă în mod legal, pentru a-i lăsa să exploateze în această perioadă a anului. Totodată, prefectul a solicitat Direcţiei Silvice disponibilizarea unor cantităţi suplimentare de masă lemnoasă pentru cetăţenii comunei Beliş.

Între timp, ITRSV şi Poliţia au reluat controalele în zonă pentru a stabili exact ce cantitate de masă lemnoasă s-a exploatat în plus faţă de ce era aprobat. Totodată, pe numele agresorilor s-a întocmit dosar penal pentru ultraj.

Precizăm că nu este prima dată cînt angajaţii ITRSV se confruntă cu astfel de situaţii. În 2011, zeci de localnici din Mărişel i-au atacat în pădure pe inspectorii silvici aflaţi în control. Un caz similar s-a înregistrat şi anul trecut, cînd oamenii din Măguri-Răcătău s-au revoltat din cauză că autorităţile au intensificat controalele silvice.

C.P.

Articole din aceeasi categorie