MAE solicită clarificări privitoare la declaraţiile preşedintelui Parlamentului ungar

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că a luat notă de declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, şi solicită clarificări.

“MAE îşi exprimă dezamăgirea faţă de decizia preşedintelui Parlamentului ungar de a se implica în organizarea unei ceremonii publice, în memoria lui Nyiro Jozsef, în ciuda declaraţiilor privind caracterul privat al acestora. De asemenea, a luat notă cu surprindere de declaraţiile preşedintelui Parlamentului ungar la adresa autorităţilor române, astfel cum au fost reflectate în presă, pentru care solicită clarificări. În acest sens, ambasadorul României la Budapesta va fi instructat să contacteze MAE ungar. MAE dezaprobă declaraţiile unor politicieni de la Budapesta, care par a contribui cu bună ştiinţă la afectarea normelor de bună vecinătate din regiunea noastră şi implicarea în acţiuni pentru promovarea unei persoane care, conform tuturor evaluărilor internaţionale, a desfăşurat activităţi de extremă dreapta, antisemite. Astfel de acţiuni riscă să contribuie la tensionarea artificială a relaţiilor bilaterale româno-ungare, dar şi a convieţuirii dintre români şi maghiari”, arată ministerul într-un răspuns acordat la solicitarea AGERPRES.

În plus, MAE reaminteşte că “modelul românesc de relaţii interetnice se ridică la standardele europene şi merge chiar dincolo de acestea, fiind recunoscut ca atare la nivel internaţional”.

“MAE reiterează importanţa dialogului pe canalele uzuale pentru soluţionarea oricăror aspecte sensibile. De asemenea, subliniază că ambele părţi trebuie să continue să coopereze deschis, în contextul în care în 2012 se împlinesc 10 ani de la semnarea “Parteneriatului strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI”“, se precizează în sursa citată.

Totodată, MAE îşi exprimă speranţa că autorităţile ungare vor ţine cont de poziţia şi preocupările ridicate de România şi că, pe baza amplei şi bogatei cooperări bilaterale şi a intereselor pe care le avem la nivelul Uniunii Europene, astfel de abordări vor fi evitate în viitor.

Articole din aceeasi categorie