Lupii şi mistreţii îşi arată… colţii

DSCF0427[1]O zi de vînătoare nu prea are echivalenţă cu alte evenimente, dar are, în schimb, suspans, presupunînd disciplină, atenţie maximă şi dorinţa fierbinte de a vedea arealul vînătoresc cît mai populat cu lupi, mistreţi, ciute, vulpi şi alte sălbăticiuni ce vin, trimise de copoi, spre cătarea puştii. Coborînd şi eu din a treia generaţie de vînători, nu am rezistat invitaţiei de a participa la ultima descindere a… puşcaşilor din grupa medicului Ştefan Mireştean pe fondul de vînătoare Vaida Cămăraş. Au fost prezenţi acolo vreo 30 de membrii ai AVPS ,,Voievodul Gelu’’, care l-au avut, ca adevărată călăuză pe juristul Marius Hosu, şeful Filialei Cluj a vînătorilor şi pescarilor sportivi, un animator înnăscut al spectacolului vînătoresc, dar şi al acţiunilor de socializare ce se înfiripă după tăcerea… puştilor şi recuperarea copoilor. A fost o zi în care culorile toamnei te copleşesc, iar roadele cîmpului şi ale pădurii îţi dau convingerea că mistreţii au suficient jir şi ghindă pentru sezonul rece, iar cultivatorii de porumb, cartofi şi sfeclă de zahăr trăiesc sentimentul bucuriei că nu au trudit degeaba în acest an agricol. Şi cum vînătorii şi agricultorii se caută şi îşi dau mîna prieteniei mai ales toamna, pentru protejarea culturilor de dăunători, acţiunile vînătoreşti nu au doar motivaţie sportivă, ci şi una economică.

Întrebat de ce revin după doar două săptămîni să hăituiască din nou frămîntatele terenuri dintre Bărăi, Palatca şi Vaida Cămăraş, şeful AJVPS Cluj a motivat deplasarea prin pofta mistreţilor de a… cina în holdele de porumb, respectiv prin apetitul lupilor de a dijmui turmele de mioare ale zootehniştilor din zonă. Aici, pe aceste dealuri păşunabile ale Hinteşului, există şi cîteva parcele cu porumb care ajunge mai tîrziu la maturizare, ne mărturiseşte Marius Hosu, iar mistreţii le-au şi localizat, iar lupii şi-au arătat deja… colţii, reuşind să omoare şi să mănînce cîteva oi din turma doamnei Ana Pop din Ghiriş şi ale domnilor Nicolae Pop şi Felhezi Ottilo din Vaida Cămăraş.

imageÎn inspirata descindere în spaţiul acestui fond de vînătoare nu au ieşit lupii, în schimb au fost recoltaţi patru mistreţi, doi ochiţi de cel mai tînăr vînător al grupei, Adi Turcu, al treilea de Florin Maxim , iar trofeul anului, pe care-l puteţi vedea în acest reportaj, a revenit inginerului Emil Săvan, cel care a doborît un vier cubat la peste 200 kg, cu nişte colţi de excepţie, lungi de 26 cm, ce vor sta de acum în vitrina pasionatului vînător format în zona Dejului.

La bilanţul zilei, făcut în gospodăria veterinarului Aurel Bercheşan din Căianu, toată lumea a fost mulţumită că ceaţa s-a ridicat repede de pe cele 25 de hectare unde a fost amplasamentul standurilor, că s-au împuşcat în prima goană patru rîtani din cei 46 număraţi de vînători, că nu au fost incidente, iar organizatorii au luat probele pentru trichinela şi pestă porcină pentru analizele ce se fac la DSV Cluj.
Acţiunile asociaţiei vor continua pentru a ‘’deranja’’ prezenţa lupilor în fondurile de vînătoare Vaida Cămăraş, Frata şi Unguraş, unde sînt localizaţi 18 patrupezi carnivori, dar ITRSV–ul a aprobat să se împuşte doar unul, o pisică sălbatică şi nici un urs din cei şase care au şi pus în pericol viaţa unor oameni şi a animalelor din satele Unguraşului.

A fost o zi de profundă respiraţie ecologică, în care şi reporterul a îmbrăcat costumaţia vînătorească, am luat linia de ochire, dar nu am apăsat pe trăgaci, am cunoscut oameni minunaţi, de diferite profesii, care recoltează doar ce trebuie din arealul cinegetic. Tot acolo, ei asigură, an de an, condiţiile de hrană şi sănătate pentru dezvoltarea echilibrată a acestor efective. Şi dacă generozitatea managerială a şefului de grupă nu era condiţionată de timp, plecam acasă cu tolba plină de… poveşti vînătoreşti.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie