Locuitorii comunei Sânmărtin au ieşit la lucru

Timpul frumos i-a scos la lucru pe gospodarii celor 8 sate componente ale comunei Sânmărtin. Primarul localităţii de pe Câmpie, Ioan Fărtan, a avut o întâlnire cu consilierii, întocmind şi un plan de măsuri cu urgenţele perioadei următoare.

Trecând prin satul Târgşor, am văzut oameni care au curău şanţurile de scurgere a apei de pe marginea drumului Moara Roşia – Sânmărtin. Mulţi au muncit prin gospodăriile proprii, iar alţii au transportat gunoiul şi resturile vegetale din jurul caselor. Tot ce se consideră muncă de sezon revine în actualitate pe meleagurile de pe Câmpie.

Suntem în perioada când în agricultură una din muncile de sezon (mai ales pentru crescătorii de animale) este întreţinerea păşunilor naturale. Aşa se întâmplă în aceste zile şi în comuna Sânmărtin, unde zootehnia a fost mereu o ramură de bază a agriculturii, ţinând cont şi de zona deluroasă unde culturile prăşitoare nu prea au trecere. Zilele trecute, oamenii au început să iasă în hotar. Unii mai transportau îngrăşăminte naturale pe câmp, iar alţii adunau crengile uscate de pe suprafeţele destinate păşunatului.  Mulţi au curăţat terenul la sfârşitul toamnei, când efectivele au fost mutate în gospodăriile populaţiei. După cum ne-a spus primarul comunei, Ioan Fărtan, toate păşunile au fost închiriate deţinătorilor de animale. La Târgşor, Diviciorii Mari şi Cutca trăiesc fermieri cu efective mari de bovine şi ovine. După ultimul recensământ  de animale pe raza comunei, există 400 de bovine şi peste 3000 de ovine. Adevărate turme de animale, care în condiţiile iernii blânde din acest an au scos  ovinele pe câmp, unde mai găseau ceva verdeaţă. Am văzut şi noi turmele în împrejurimile localităţilor rurale din zonă, dar alături am observat şi crescătorii de animale lucrând la curăţirea suprafeţelor de păşune de vegetaţia uscată. În satul Târgşor ne-a atras atenţia şi fertilizarea cu gunoi de grajd a terenurilor din hotar, pe zeci de hectare, în primăvară, urmând a fi semănat porumb.  Nu au fost lăsate la voia soartei nici păşunile, întreţinute an de an de crescătorii de  bovine şi ovine.

Prin grija Primăriei, la marginea păşunilor naturale de pe raza comunei au fost amenajate fântâni şi jgheaburi de beton pentru adăparea animalelor, nefiind uitate nici drumurile de acces pe aceste suprafeţe. În planul administraţiei locale pe acest an figurează și amenajări de drumuri de hotar, multe din ele aflate chiar în zona păşunilor.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie