Liberalul Horea Uioreanu: Emil Boc concurează pentru un loc în Cartea Recordurilor

Deputatul liberal de Cluj, Horea Uioreanu, critică intenţia executivului de a impozita diurnele bugetarilor. Parlamentarul clujean susţine că prin acest demers Guvernul Boc nu face altceva decît să sărăcească şi mai mult bugetarii.

„Premierul Emil Boc merită un loc în istorie deoarece a reuşit să demonstreze că, într-adevăr, «imaginaţia românului nu are limite». Găselniţele premierului în materie de biruri noi aplicate celor mai săraci dintre contribuabili poate concura chiar şi pentru un loc în Cartea Recordurilor.

Cel mai nou proiect de modificare a Codului fiscal, al nu mai ştiu cîtelea în mai puţin de trei ani, demonstrează foamea de bani a executivului. Impozitarea diurnelor „în exces”, prin introducerea lor în categoria veniturilor salariale, va diminua şi mai mult leafa unor angajaţi ai statului cărora atribuţiile de serviciu le impun să facă deplasări mai multe. Acelaşi tratament li se va aplica şi celor care vor fi detaşaţi în interes de serviciu. Limita legală peste care se va aplica măsura impozitării diurnei va fi stabilită, conform proiectului, prin Hotărîre de Guvern”, explică Uioreanu.

El afirmă că în locul acestei măsuri, premierul ar putea limita numărul şi durata deplasărilor în străinătate ale şefilor de instituţii bugetare, fie ele locale sau centrale. „Aşa s-ar realiza economii mult mai mari decît prin impozitarea diurnelor şi ar şti că cei desemnaţi să conducă instituţiile statului pot fi găsiţi la birou mai mult timp decît în prezent, cînd turismul «în interes de serviciu» împreună cu familia şi finii, mai ales peste hotare, a ajuns practică de stat… Exemplul care îmi vine în minte este cel al vizitei la New York a guvernului «Boc şi familia» din toamna anului 2010’’, a arătat Uioreanu.

Parlamentarul spune că din acest demers de impozitare a diurnelor reiese dorinţa domnului Emil Boc şi a PD de a sărăci şi mai mult categoria bugetarilor. „Pentru că nu cred că, în plin avînt al economiei, gaura din bugetul de stat făcută de diurnă este imensă, mai ales în condiţiile în care diurnele pentru personalul de execuţie din instituţiile de stat nu sînt deloc mari, iar decontarea cazării este limitată de numărul de stele al instituţiei hoteliere”, susţine Uioreanu.

El atrage atenţia că în acest ritm de inventare a impozitelor e posibil ca şi pensionarilor să li se impună impozit pe cuponul de pensie şi pe formularul de reţetă.

Articole din aceeasi categorie