Liberalul Adrian Oros: Finanţarea învăţământului şi a cercetării în România trebuie să fie mai consistentă

    Liberalul Adrian Oros candidează pentru un nou mandat în Camera Deputaţilor, ocupând locul al doilea pe lista PNL Cluj. Într-un interviu acordat ziarului Făclia, Oros explică de ce a intrat în bătălia electorală şi ce proiecte are în următorii patru ani.  

Rep: Domnule Adrian Oros, ce v-a determinat să intraţi în cursa pentru un nou mandat în Camera Deputaţilor?
Adrian Oros: Două considerente m-au determinat să candidez din nou. Primul ar fi acela că în primul mandat, deşi am reuşit să contribui la promovarea unor  acte normative, cred eu benefice, cum ar fi: legea dării în plată, legea privind finanţarea revistelor de cultură reprezentative; constituirea fondului cinematografic şi pentru restaurarea monumentelor istorice din profitul realizat în domeniul jocurilor de noroc; legea votului prin corespondenţă, legea etichetării laptelui, etc., sunt o serie de proiecte legislative iniţiate, care sunt blocate sau sunt în curs de legiferare: legea privind prevenţia în sănătate, proiect legislativ privind învăţământul dual şi profesional, proiect legislativ privind plata impozitului pe profit acolo unde acesta este generat etc. Alt motiv ar fi acela de a sprijini proiectele de dezvoltare ale  Clujului. Este cunoscut faptul că în timpul ultimilor ani de administraţie liberală judeţul Cluj a ajuns printre cele mai dezvoltate judeţe ale ţării, iar Cluj-Napoca  este de departe oraşul cu calitatea vieţii cea mai ridicată.
Rep: Care ar fi principalele direcţii de acţiune pe care le vizaţi în următorul mandat?
Adrian Oros: În mandatul care vine aş dori să activez în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor, unde am câteva proiecte privind prima întăbulare şi cadastrare a terenurilor agricole şi forestiere, revizuirea legislaţiei privind vânzarea terenurilor agricole, coordonarea şi corelarea utilizării eficiente a fondurilor pentru mediu rural, precum şi legislaţie privind siguranţa şi securitatea alimentară.
Rep: Aveţi o experienţă destul de mare în învăţământul superior şi nu sunteţi străin de problemele din acest domeniu. Cum vedeţi rezolvarea acestora şi ce ar putea face Parlamentul în acest sens?
Adrian Oros: Consider că în această perioadă scandalul plagiatelor şi a calităţii îndoielnice a doctoratelor obţinute pe bandă rulantă de mulţi demnitari a adus grave preejudicii de imagine învăţământului şi universităţilor româneşti. Am avut numeroase interpelări şi întrebări adresate miniştrilor educaţiei în legătură cu emiterea unor ordine cel puţin ciudate: ordin privind relaxarea criteriilor de obţinere a abilitării(conducerii de doctorat); ordin privind eliberarea a peste 70 000 de diplome unor absolvenţi de programe de studiu neacreditate a unor universităţi obscure etc. Sunt convins că finanţarea învăţământului şi a cercetării în România trebuie să fie mai consistentă, dar în acelaşi timp cred că ar fi necesară o mai mare responsabilizare a modului cum se cheltuie banii, a modului cum se obţin diplomele, dar şi o monitorizare a competenţelor şi abilităţilor deţinute de absolvenţi, inclusiv inserţia lor pe piaţa muncii. Acest lucru se poate rezolva doar printr-o evaluare externă riguroasă a tuturor programelor de studii, inclusiv a şcolilor doctorale, şi finanţarea diferenţiată în funcţie de performanţă.
   Competitor electoral PNL Cluj
    CUI mandatar financiar 11160004
    Realizat de Casa de Editură Napoca SRL

Articole din aceeasi categorie