Lăpuşan spune că Oleleu a plecat de la CJ Cluj pe fondul demagogiei şi populismului liberalilor

Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, susţine că demisia lui Ioan Oleleu din funcţia de vicepreşedinte al CJ Cluj se datorează populismului şi demogogiei liberalilor din forul deliberativ clujean. „Nu sînt bucuros că s-a ajuns la această decizie şi vreau să fiu extrem de explicit: nu este o fugă de responsabilitate, însă dl. Ioan Oleleu era exact ca în povestea populară care spune că unul este cu sapa şi cinci cu mapa. Dl. Oleleu era cel cu sapa, cel care care muncea şi se implica în toate proiectele judeţului, însă tot el era cel criticat în orice situaţie. Această demisie se datorează şi populismului, demagogiei liberalilor din cadrul Consiliului Judeţean Cluj. Aceştia au pus sub semnul întrebării realizarea unor proiecte asumate de către Horea Uioreanu şi PNL încă din anul 2012, din perioada guvernării locale a Uniunii Social-Liberale, prin reducerea finanţării pentru extinderea Parcurilor Industriale TETAROM, blocarea redeschiderii Spitalului din Mociu şi diminuările drastice în cazul finanţării Centrului de colectare a produselor agricole, a fructelor şi legumelor din Cîmpia Turzii sau Unităţii de abatorizare, tranşare şi livrare a cărnii din Iclod. Sînt cîteva exemple despre cum înţeleg astăzi liberalii să tranzacţioneze politic bunăstarea clujenilor!” a declarat Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj.

Precizăm că, pe parcursul anului trecut, democrat liberalii şi liberalii, care s-au aliat după arestarea lui Horea Uioreanu, au încercat de două ori să-l înlăture pe Ioan Oleleu de la şefia CJ Cluj. Primul episod s-a consumat în 11 iunie, cînd Ioan Oleleu a fost eliberat din funcţia de vicepreşedinte, iar Mihai Seplecan a fost ales în locul social democratului. De asemenea, Horaţiu Catarig a fost desemnat să preia atribuţii de vicepreşedinte în cadrul CJ Cluj. După cîteva zile, prefectul a atacat hotărîrile în Contencios administrativ, iar Oleleu a revenit în funcţia de vicepreşedinte în timp ce Seplecan a stabilit recordul de cel mai scurt mandat în fruntea unui consiliu judeţean. După acest episod, consilierii PNL şi PDL, ajutaţi de unul dintre consilierii PPDD, au votat din nou revocarea lui Oleleu şi alegerea lui Seplecan în funcţia de vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte. Prefectura însă a găsit mai multe nereguli în adoptarea acestor hotărîri şi a cerut în Contencios Administrativ anularea lor. În acest context, Seplecan a rămas simplu consilier iar Oleleu şi-a preluat funcţia de vicepreşedinte.

Pe fondul demisiei lui Ioan Oleleu, de joi, consilierii judeţeni ar trebui ca în următoarea şedinţă de Consiliu Judeţean să aleagă un alt vicepreşedinte. Cum la ora actuală controlul în CJ Cluj e deţinut de liberali (PNL+PDL), cel mai probabil locul lui Ioan Oleleu va fi luat de unul dintre consilierii noului PNL. Vechii liberali ar dori ca ei să facă nominalizarea pentru funcţia de vicepreşedinte, însă foştii democrat liberalii spun că în grupul lor sînt persoane care ar face faţă mult mai bine în această funcţie. Cel care-şi doreşte cel mai mult să intre în executivul CJ Cluj este Mihai Seplecan(PNL), ales consilier pe listele USL. Unele voci susţin că alegerea lui Seplecan în funcţia rămasă vacantă după demisia lui Oleleu nu ar fi o soluţie bună, ţinînd cont de faptul că la ora actuală CJ Cluj se confruntă cu probleme extrem de delicate iar acesta nu are nici experienţa şi nici pregătirea necesară să facă faţă situaţiei de la CJ Cluj.

Astfel, printre problemele majore pe care trebuie să le gestioneze executivul CJ Cluj ar fi drumul Răchiţele – Ic Ponor, proiectul privind rampa de gunoi de la Pata Rît şi contractul pentru modernizarea drumurilor judeţene, aflat în procedură de reziliere.
Contractul de execuţie a lucrărilor avînd ca obiect „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – IcPonor”, cu asocierea formată din firma fostului consilier local PDL din Turda, Gabriel Silaghi, S.C. MBS GROUP S.R.L., în calitate de asociat-lider de asociere, şi S.C. ALFA ROM S.R.L şi NEMZETKOZI BETONUT Kft, în calitate de parteneri asociaţi a fost semnat în data de 01.07.2009 şi urma să fie finalizat în termen de 18 luni de la semnarea contractului.

Resursele necesare lucrărilor au fost asigurate de Fondul European de Dezvoltare Regională (86,5%), bugetul naţional (11,5%) şi contribuţia Consiliului Judeţean Cluj (2%), suma totală fiind de 59.678.410 lei. Din cei 22 de kilometri de drum care trebuiau modernizaţi, MBS a reuşit să asfalteze doar 600 de metri. Anul trecut, MBS a notificat Consiliul Judeţean cu privire la rezilierea contractului din culpa exclusivă a beneficiarului şi a solicitat restituirea garanţiei de bună execuţie în cuantum de 3.293.909,76 lei şi achitarea celorlalte sume. Consiliul judeţean nu a fost de acord cu solicitarea făcută, iar MBS a apelat la instanţă.

De atunci procesele s-au ţinut lanţ, iar CJ Cluj a încercat să găsească soluţii pentru a debloca proiectul, ca să nu piardă finanţarea UE.
Şi în cazul rampei de gunoi situaţia este extrem de complicată. Aici, lucrările, finanţate din fonduri europene, au fost făcute deficitar şi există riscul unor surpări de teren în zonă. Specialiştii spun că din zonă au fost excavaţi 33.000 metri cubi de pămînt, ceea pune în pericol întregul proiect. Expertiza dispusă anul trecut de Consiliul judeţean Cluj asupra proiectului privind depozitul ecologic de gunoi de la Pata Rît arată o situaţie dezastruoasă. Specialiştii au constatat, printre altele, că taluzul nordic e instabil, că s-au excavat neautorizat aproximativ o mie de bascule de pămînt şi că sistemul de drenaj e deficitar.

La ora actuală, reprezentanţii CJ Cluj încearcă să salveze ce se mai poate din proiect, urmînd să facă o nouă licitaţie pentru restul de lucrări.
O altă problemă delicată a CJ Cluj este cea legată de contractul cu firma Kiat pentru asfaltarea drumurilor judeţene.
Conform contractului, firma Kiat trebuia ca, în perioada 2011-2015, să asfalteze 423 km de drumuri. Valoarea investiţiei urma să fie de 281,7 mil lei (circa 69 mil. euro), fără TVA.
La începutul verii trecute, CJ Cluj a făcut însă demersuri pentru rezilierea contractului cu Kiat, din cauză că societatea nu a respectat contractul.
C.P.

Articole din aceeasi categorie