Lansare de carte

afis-vasile-voia-mcSub egida Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România şi a Editurii Univers, joi, 22 septembrie 2016, la ora 12, va avea loc, la sediul Filialei, lansarea volumului Literatura comparată la turnanta ultimului secol. Anxietăţi, paradigme, metode semnat de Vasile Voia şi apărut la Editura Univers. Despre autor şi despre carte vor vorbi ştefan Borbély şi Constantina Buleu. Moderator: Irina Petraş.

Literatura comparată la turnanta ultimului secol. Anxietăţi, paradigme, metode se vrea o replică, desigur întârziată, şi nu o preluare a titlului Raportului dn 1993 al lui Charles Bernheimer referitor la standardele disciplinei, care a avut un impact extraordinar, cu rezonanţe prelungite, asupra comparatismului mondial. Suntem ataşaţi direcţiei deschise şi promovate de René Wellek şi Peter Brooks, de René Etiemble şi Adrian Marino, cu accent pe literaritate, pe factorul estetic definitoriu în ordinea literarului. Atingerea lui, deplasarea într-un plan periferic a literarului, centrarea cercetării aproape în exclusivitate pe studii culturale, mai mult sau mai puţin avizate, mai mult sau mai puţin diletante, în absenţa unei teorii şi a unei metodologii coerente şi viabile presupune o imixtiune gravă în însuşi conţinutul ştiinţei literaturii. De aceea ne situăm principial de partea poziţiei ferme exprimate de Marino, în descendenţa lui Wellek şi Etiemble, a profesorilor de la Yale, Harold Bloom sau Peter Brooks, care au militat pentru menţinerea canonului tradiţional occidental şi a esteticului ca valoare primordială a operei literare.(Vasile Voia)

Iulian Boldea remarca la Vasile Voia „întâlnirea fericită a comparatismului ideilor cu estetica şi filosofia, unificate de un stil critic riguros, fără a fi pedant, erudit şi atent la nuanţele textului, dar şi la amplitudinea unor teme majore ale culturii şi literaturii universale”.

Articole din aceeasi categorie