La Muzeul de Istorie Turda: Bijuterii contemporane ce redau farmecul podoabelor antice

Cu ocazia Zilelor Turzii, femeile au putut admira, iar bărbaţii au avut ocazia să le ofere aleselor, bijuterii din colecţia Podoabele Zeiţei, găzduită de Muzeul de Istorie din localitate. Podoabele expuse, realizate de Suzana Nemeş din Cluj-Napoca, sînt inspirate de exponate din „zestrea” muzeului turdean. Inspirate din mitologie, îndeosebi din podoabele zeiţei Venus, protectoarea Romei, bijuteriile create de Suzana Nemeş – cercei, inele, coliere, pandantive – sînt unicate, realizate cu perle de cultură, lacrimi de granat, ametist, cuarţ fumuriu, lapis lazuli şi cupru, metal ce a redevenit la modă în „industria” bijuteriilor.

Pe lîngă bijuteriile din colecţia Podoabele Zeiţei, de Zilele Turzii, între 28 şi 30 august, Muzeul de Istorie din Turda a mai găzduit o expoziţie de eşarfe, de asemenea unicat, iar la cîteva standuri, amplasate în curtea instituţiei, Elvira Gavriş, de la Huedin, Adina Matyas şi Anna Lazsadi, din Turda, respectiv Augustin Nistor din Sănduleşti, au expus costume populare, poşete şi alte accesorii din piele naturală şi obiecte confecţionate manual, din ceramică.

„Ne-am străduit să oferim turdenilor lucruri de calitate”, a precizat arheologul Mariana Pîslaru, directorul Muzeului de Istorie din Turda. Referindu-se la diferenţele de preţuri dintre produsele expuse la muzeu şi cele, oarecum similare, etalate pe standurile amplasate în aceste zile în centrul oraşului, Mariana Pîslaru a apreciat că „fiecare defilează cu ceea ce-l reprezintă”.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie