La Iclod bate un vînt de primăvară

Mai degrabă, avînt de primăvară! Natura renaşte, dar renasc şi speranţele edililor comunei Iclod, în mijlocul cărora ne-am aflat zilele trecute.

La sediul Primăriei ne-a aşteptat o forfotă mare. Cei de la APIA Cluj au avut o întîlnire cu agricultorii din zonă, în timp ce în biroul primarului Emil Pîrţoc se lucra la întocmirea documentaţiei în vederea realizării investiţiilor pe anul 2016. Noi am vizitat şantierul noii baze sportive din imediata apropiere a Muzeului de Etno-arheologie (Iclodul are şi aşa ceva!), unde se munceşte de zor, iar în capătul celălalt al localităţii am văzut drumul ce duce spre cimitir şi care în curînd va fi şi el asfaltat.

Oamenii au început să demareze lucrările de înfrumuseţare, deocamdată doar săpînd zonele verzi din faţa caselor. În curtea Şcolii Gimnaziale, maşină după maşină, acolo se desfăşura o competiţie sportivă cu participrea unui număr de opt echipe din tot judeţul Cluj. Iclodul nu se dezminte, lună de lună este gazda unor evenimente.

După cum ne-a spus primarul comunei, în acest an se doreşte curăţarea rîului de pe Valea Alunişului, unde malurile vor fi pavate cu dale, o protecţie împotriva inundaţiilor (totdeauna au fost probleme primăvara, la topirea zăpezii), dar şi estetic, arată  mult mai bine. Edilii vor continua investiţia la canalizarea satului Fundătura, după ce la Iclod şi Livada s-au finalizat deja lucrările. Nu vor fi uitate nici drumurile de pe hotarul celor cinci sate componente ale comunei, la fel, un proiect mai vechi al administraţiei locale.

Cînd să ne întoarcem acasă, în faţa Primăriei am văzut Bibilio-Bus-ul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga”, care a adus cărţi noi cititorilor din localitate. A fost vorba de 6 volume care nu se găsesc în inventarul Bibliotecii Comunale Iclod, dar care au fost solicitate de cititori. Deja a devenit obişnuinţă ca bibliotecara să solicite ajutorul clujenilor pentru a onora cerinţele cititorilor. O iniţiativă bună a factorilor culturali din comună, prietenii cărţilor (majoritatea sînt elevi în unităţile de învăţămînt din localitatăţile aparţinătoare Iclodului) avînd astfel posibilitatea de a avea acces la apariţiile editoriale dorite. De altfel, Biblioteca Comunală, aflată la parterul sediului Pimăriei, are nu mai puţin de 6000 de volume, iar numărul cititorilor depăşeşte 400. Lectura se află printre modalităţile importante de petrecere a timpului liber al iclozenilor. În mediul rural, mai rar ne întîlnim cu astfel de fenomene…

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie