La Cluj-Napoca: Consulul Szilágyi Mátyás a comemorat Trianonul, alături de cîţiva zeci de nostalgici ai Ungariei Mari

Organizaţiile extremiste maghiare au încercat să profite din plin şi în acest an de momentul 4 iunie, ziua în care s-a semnat Tratatul de la Trianon, pentru a atrage atenţia opiniei publice. Printre cei care s-au alăturat acţiunilor iniţiate de nostalgici ai Ungariei Mari s-a numărat şi consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Szilágyi Mátyás.

Comemorarea Trianonului a fost marcată, luni, la Cluj-Napoca prin două acţiuni, una organizată în cimitirul de pe strada Crişan de organizaţia ultraradicală Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate(HVIM), iar o alta a avut loc în zona Facultăţii de Biologie, fiind organizată de Consiliul Tineretului Maghiar şi Forumul Tineretului din judeţul Cluj.

HVIM a marcat comemoraarea a 92 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon la monumentul închinat soldaţilor maghiari morţi în cele două războaie mondiale din cimitirul de pe strada Crişan. Nu este prima dată cînd aici nostalgici ai Ungariei Mari comemorează Trianonul. Astfel de acţiuni au avut loc şi anul trecut, precum şi în 2010, organizatorii bucurîndu-se atunci de sprijinul preotului reformat Szölösy János, de la Parohia reformată de pe strada Horea. La ora 17.32, momentul în care s-a semnat Tratatul de la Trianon, prelatul a rostit un discurs în care i-a îndemnat pe membrii HVIM să păstreze memoria trecutului şi să ocrotească sentimentul naţional maghiar. „Astăzi ne aducem aminte de Regatul Ungar, de 1.000 de ani. Acesta a fost străin de spaţiul european, pentru că aici toată lumea a putut prospera, inclusiv cei de religii diferite. Acea ţară trăieşte în spiritele noastre. E un moment foarte trist pentru noi”, le-a spus în acest an membrilor HVIM preotul reformat Szölösy János.

Tot luni, în jurul orei 17, aproximativ patruzeci de persoane în frunte cu consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, s-au adunat la bustul grofului Miko Imre fondatorul Societăţii Muzeului Ardelean pentru a atrage atenţai cu privire la efectele Trianonului asupra naţiunii maghiare. ‘’Noi privim nu spre trecut, ci spre viitor, iar acest moment simbolizează unitatea tuturor maghiarilor de pretutindeni, tradiţia şi păstrarea identităţii naţionale. În fiecare an în 4 iunie, pe de-o parte, comemorăm ziua tragică a naţiunii maghiare, iar pe de altă parte, este ziua de reflexie, cum trebuie să asigurăm unitatea naţională în viitor. Acest lucru se poate face doar într-un mod constructiv”, a spus diplomatul ungar.

În cadrul manifestării a fost citită şi o poezie a poetului maghiar Wass Albert, condamnat în 1946 pentru crime de război. La finalul comemorării, cele circa 50 de persoane prezente au intonat imnul Ungariei.

Nu ştim ce l-a determinat pe consulul ungar Szilágyi Mátyás să se alăture acţiunilor extremist-revizioniste, însă cert este că gestul său nu are nimic de-a face cu misiunea pe care trebuie s-o aibă un diplomat. Prezenţa sa poate fi explicată doar prin faptul că guvernanţii FIDESZ de la Budapesta promovează şi încurajează tot mai mult în ultima vreme astfel de acţiuni, iar Szilágyi Mátyás ţine să susţină şi el aceste practici total antieuropene.

Prin participarea lui la acţiunea de comemorare a Trianonului, Szilágyi Mátyás nu a făcut decît să sfideze Ordonanţa 31 din 2002, care interzice activităţile şi simbolurile cu caracter rasist, xenofob sau fascist, precum şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvîrşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.
S.P.

Articole din aceeasi categorie