La Cătina au fost finalizate mai multe proiecte de mare importanţă pentru comunitatea locală

Pentru administraţia comunei Cătina, anul 2015 a fost unul destul de generos în domeniul concretizării proiectelor investiţionale cerute de modernizarea infrastructurii şi al dotărilor necesare dezvoltării confortului civic şi funcţional al serviciilor cu trend european.

DSCF0640[1]În acest sens, conducerea unităţii administrativ teritoriale a reuşit să genereze cîteva proiecte valoroase, bugetate cu sume europene nerambursabile, dar şi cu eforturi financiare alocate de la bugetul local.

Din primele pagini ale raportului anual ce se află în pregătirea primarului comunei, domnul Alexandru Bota, am reţinut faptul că una din cele mai mari şi necesare investiţii pentru populaţie se află în pragul inaugurării, după multe strangulări provocate de proverbiala birocraţie românească. Dar, vorba primarului, cu eforturi mari şi costuri suplimentare, am reuşit să aducem la Cătina şi Valea Caldă apă din sursa Gilău, inventarul reţelei de distribuţie măsoară 17 km, iar al reţelei de canalizare 13 km. În scurt timp se vor deschide robinetele, iar prin racordarea la apă şi canalizare, vom putea vorbi de un cu totul alt confort în gospodăriile cătinenilor.

DSCF0641[1]Trebuie subliniat faptul că acest proiect a fost finanţat cu bani europeni, la aceeaşi sursă, dar pe alte măsuri, fiind asigurate liniile de finanţare a construcţiei imobilului destinat Centrului de Informare Turistică, amplasat în vecinătatea Primăriei, a terenului de sport multifuncţional ce asigură, pe suprafaţa sintetică, condiţii calitative net superioare pentru desfăşurarea orelor de sport cerute de programa şcolară, dar şi accesul la diverse activităţi sportive şi recreative desfăşurate de comunitatea locală. Această cochetă micro bază sportivă, deja funcţională, este împrejmuită şi are instalaţie nocturnă. Prin acest proiect integrat, obţinut prin mijlocirea GAL – ului Cîmpia Transilvaniei, a fost posibil să se modernizeze şi sediul politico-administrativ al comunei, care dispune de o extindere, încălzire centrală, grupuri sociale, apă curentă, zugrăviri interioare şi exterioare şi noi alei pietonale.

DSCF0642[1]În acelaşi proiect, integrat Măsurii 41.322 L: Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale, a făcut posibilă şi dotarea Cămiului cultural cu 100 de scaune noi, 12 mese şi o modernă staţie de amplificare ai cărei decibeli au şi fost verificaţi la spectacolul de colinzi susţinut de artiştii comunei cu prilejul sărbătorilor de iarnă, într-un cămin încălzit, igenizat, gazdă bună a activităţilor cultural artistice şi de altă natură organizate de instituţiile comunei aici.

Desigur, din acest raport am mai reţinut şi faptul că bugetul local a susţinut lucrările de reparaţii necesare la lăcaşurile de cultură din Cătina şi Copru, a imobilului şcolii din Hodae, a remizei PSI, unde s-au consumat 380 mii lei, iar 38.000 au fost alocaţi împrejmuirii bazei sportive ,, Unire’’. Şi pentru a avea imaginea completă a procesului investiţional dezvoltat în acest plăcut perimetru administrativ din DSCF0643[1]mărginimea salbei de lacuri piscicole, aflate şi ele într-o uşoară revigorare, prin eforturile unor investitori privaţi, trebuie să nu omitem bucuria trăită de locuitorii satului Hodae, care au apă din sursa Apusenilor, printr-un program iniţiat de conducerea comunei şi cofinanţat cu Ministerul Dezvoltării.

Şi cum drumurile noastre sînt o mare problemă, la Cătina, în jumătatea lui decembrie 2015, sau asfaltat 900 m în centrul civic al localităţii, 2 km pe DJ 161E, iar din iniţiativa edililor de aici, gropile lăsate de drumarii judeţului au fost acoperite cu material adus cu buldoescavatorul propriu şi turnat în sutele de gropi de beneficiarii ajutorului social, mijlocind, pentru moment, deplasarea mai uşoară şi sigură a celor veniţi să-şi petreacă frumoasele sărbători de iarnă, în casele copilăriei.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie