Kelemen Hunor: Localitatea Sic – exemplu de cum se poate reconstrui o viaţă distrusă, prin forţă şi unitate

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că localitatea clujeană Sic este un exemplu pentru toată lumea despre cum se poate reface o viaţă distrusă.

El a participat, miercuri, la comemorarea zilei Sfîntul Birtalan în localitatea clujeană Sic, unde, în anul 1717, tătarii i-au ucis pe aproape toţi bărbaţii de aici.

Kelemen Hunor a susţinut un discurs în limba maghiară, iar la final a precizat pentru Agerpres în ce a constat mesajul său.

”Am vorbit despre acea zi tragică din 1717, 24 august, cînd au intrat tătarii în localitate şi marea majoritate a celor care se rugau în biserică au fost omorîţi. Dar dincolo de acest eveniment tragic au avut tăria, puterea, au avut posibilitatea de a începe viaţa din nou şi au reconstruit comunitatea, au reconstruit casele, au reconstruit această localitate foarte importantă într-o perioadă, care avea şi rang de oraş”, a spus Kelemen Hunor.

El a subliniat că exemplul sicanilor este unul demn de urmat inclusiv în zilele noastre.

”Este un exemplu pentru orice comunitate despre cum se poate reîncepe o viaţă, cum se poate prin forţa proprie şi prin unitatea comunităţii, cum se poate reconstrui o viaţă distrusă, o viaţă de om, o viaţă a comunităţii. Acest exemplu trebuie arătat şi acum, acea forţă, acea răbdare, acea perseverenţă prin care ei, după acele evenimente tragice, au reuşit să reconstruiască tot ce înseamnă viaţa lor. Am mai spus că în secolul XXI astfel de comunitate are viitor, o comunitate care ştie de unde vine, cunoaşte istoria, respectă istoria, cu toate îndurările şi cu toate bucuriile este în stare să reconstruiască un viitor în sec. XXI şi acest exemplu trebuie arătat oriunde în România, în Transilvania, fiindcă nu prin plîngeri, nu prin lăsare şi indiferenţă se poate construi viitorul, ci prin încredere, optimism şi prin forţa fiecăruia”, a menţionat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a fost însoţit de preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras, şi de consulul general al Ungariei la Cluj, Mathias Szilagyi.

Articole din aceeasi categorie