Jazz in the Park 2019

Festival pentru comunitate!

4 – 7 iulie * Parcul Central

Jazz in the Park ajunge la cea de a 7 – a lui ediţie. Una în care, ca să-l citez pe Alin Vaida, fondatorul festivalului: “Ca în fiecare an, am promis să vă oferim cea mai bună ediţie din câte au fost. Cred şi sper că ne-am ţinut de cuvânt şi din perspectiva spectatorilor. Ediţia din acest an e cea mai importantă pentru mine, pentru faptul că, la finalul ei, Jazz in the Park devine cel mai longeviv proiect al meu. Un sfert din viaţă am investit în acest festival. Şic e călătorie a fost! Şi ce călătorie este! După şapte ani de existenţă, pot afirma că Jazz in the Park este mai mult decât un festival de jazz. Este o sărbătoare a normalităţii, este un festival pentru comunitate. Pe de altă parte, concursul Jazz in the Park este destinat tinerilor care doresc să se afirme, să se ridice şi noi suntem gata să le dăm o mână de ajutor. Practic, concursul este pentru viitori head – liners, dorinţa noastră de la facilita concertele, prezenţele festivaliere,… Souneam că este un festival pentru comunitate. Folosim între spaţiul Parcului Central, patru scene mai bine spus, cu jazz şi nu numai jazz, dar cu muzciă pentru toate vârstele şi gusturile. Vedeţi dvs, festivalul are un mecanism propriu, sănătos. Creşte de la un an la altul, ne propunem noi proiecte în jurul lui Jazz in the Park, cum sunt un mini festival sau concerte indoor. Încercăm să aducem legende ale jazzului, solişti şi trupe de un cert renume internaţional. După cum ştiţi, Jazz in the Park nu se bazează pe biletele vândute, Finanţările sunt diverse şi ele sunt generate de sponsori, de oameni de bine ca să le zic aşa, de autorităţile locale şi se vede cu ce rezultate bune şi foarte bune”.

Fondul de Jazz

Este modul prin care FAPTE se implică în comunitatea locală, susţinând diferite proiecte culturale sau/şi sociale.

Anul acesta, Fonduld e Jazz se îndreaptă spre Terapie prin Artă (creşterea stării de bine a pacienţilor şi a cadrelor medicale, stimularea ămbunătăţirii stării de sănătate a pacienţilor din opt spitale partenere din Cluj, Râmnicu Vâlcea şi Alba Iulia), Drama 5 (urmăreşte dezvoltarea dramaturgiei româneşti contemporane printr-un program de rezidenţe de scriere pentru autori dramatici) şi nu în ultimul rând, Voucher Cultural, iniţiativă a Centrului Cultural Clujean de creştere a accesului şi participării culturale. Anul acesta Voucherul Cultural vizează grupurile vulnerabile, persoanele cu nevoi speciale mai ales sau cele cu risc de excluziune socială.

Art in the Park

Parcul Central se transformă într-o galerie a instalaţiilor artistice interactive. Dintre cei 36 de aplicanţi înscrişi în concurs, cu lucrări extrem de diverse (de la sculpturi de neon la instalaţii din materiale reciclabile), au fost alese trei proiecte. Este vorba despre Glimpse de Silviu Ciora (amintiri frumoase din copilărie dacă vreţi), Swing – Interactive Installation de Alessandro Lupi (Italia; inspiraţie tot din universul copilăriei) şi Lucy in the Park with Diamonds instalaţie a celor de la Atmosfera.

6 ani de festival…

Cele şase ediţii de festival înseamnă 364 de concerte, 3. 700 de ore de muzică ascultată, trupe de jazz din 31 de ţări/30 în premieră naţională, 290. 000 de vizitatori, 70 de parteneri, 50. 000 euro donaţi în proiecte prin Fondul Jazz in the Park, peste 5000 de apariţii media,…

Cum va arăta 2019 vom vedea la începutul sptămânii viitoare. Până atunci nu pot decât să vă spun, bucuraţi – vă de jazz!

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie