Jazz in the Park 2015

Zi de joi plină : The Rank & Fashion, Koszika, Lucia, Florin Niculescu !

Ziua a patra a festivalului, joi 2 iulie, vine cu nume unul şi unul, alegerile fiind dificile …

Plaja Grigorescu propune între orele 19 – 23, concertele susţinute de The Rank & Fashion, Koszika & The Hotshots şi Lucia, cîteva prezentări impunîndu-se de la sine.

The Rank & Fashion – Vlad Duţă, Ştefan Sandu – au luat fiinţă în 2013. Este o trupă de electro swing, fiind şi primii care au abordat acest gen de muzică în România. Anul 2014, noiembrie, a fost anul primului album, ‘Small Boxes’.

Koszika & The Hotshots – Koszorus Koszina/vocals, Szasz Csaba/ch, Zonda Attila/bass, Cristina Laszlo/pian, Lang Dani/tobe – sînt împreună din 2011. O menţiune se impune, Koszika este absolventă a Academiei de Muzică ‘Dima’ din Cluj – Napoca, trupa pe care o conduce fiind una extrem de bine primită pe orice scenă de concert.

Lucia (n. 1944, Bucureşti) are de asemenea o poveste interesantă, începută cu piesa ‘Silence’, care a strîns peste 6. 500. 000 de like – uri pe You Tube !

Florin Niculescu : “Tribute to Stephane Grappelli”

joi, 2 iulie, 20.00, Opera Maghiară Cluj – Napoca

Seara aduce pe scena festivalieră un nume de eferinţă, violonistul Florin Niculescu (n. 1967, Bucureşti), stabilit la Paris din 1991. Florin Niculescu s-a născut într-o familie de muzicieni (tatăl – violonist şi dirijor al Ansamblului ‘Ciocîrlia’, mama – pianistă; are o soră violoncelistă), formarea muzicală începînd încă de la 6 ani, pe băncile Şcolii de muzică ‘Dinu Lipatti’, continuînd cu Liceul de muzică ‘Enescu’, ambele din Bucureşti.

Parisul a însemnat întîlnirea cu idolul său, Stephane Grappelli, întîlnire care nu se uită , care nu se poate uita. Mai înseamnă şi colaborări cu Babik Reinhardt, Hot Club de Norvege, Oscat Peterson, John McLaughlin, Angela Gheorghiu, Robeto Alagna, Charles Aznavour, Patricia Kaas, Patrick Bruel, Johhny Halliday, … Discografia reţine albumele ‘Portrati of Django’, ‘L’ Esprit Roumain’, ‘Gipsy ballad’, ‘Djangophonie’, ‘Florin Niculescu Plays Stephane Grappelli’. Discursul său muzical frapează prin tehnica naturală, interpretări dezinvolte, carestau toate sub semnele virtuozităţii ridicată la rang de artă.

Bogdan Vaida sau “When Classic Meets Jazz”

Concertul de marţi seara a fost nu numai întîlnirea cu arta pianistului Bogdan Vaida, ci şi întîlnirea cu Enescu, Brahms, Mozart, un recital echilibrat ca piese alese, valenţe interpretative aplaudate de cei prezenţi şi sala Operei Maghiare Cluj – Napoca, a fost aproape plină.

Poate că mulţi s-au aşteptat la un fusion clasic – jazz. Nu a fost să fie, Bogdan Vaida axîndu-se pe piese în care improvizaţiile se lasă descoperite. Mă refer la Sonata opus 10 de Enescu, cu improvizaţii în părţile folclorului românesc, la ‘Sonata în fa major’ de Mozart sau tot de Mozart, ‘Alla Turca’ (marş turc), partea treia din Sonata nr. 11 în la major K 331. Pe un cu totul alt nivel a fost abordarea la ‘4 Klavierstuecke op 119’ de Brahms, ultime piese entru pian solo compuse Brahms în 1892 – 1893, abordate în spiritul partiturii.

Show – ul merge mai departe … Joi, 2 iulie, este pe cît de ofertantă, pe atît de “încurcată” prin suprapunerile de concerte şi greutatea alegerilor.

Demostene ŞOFRON

Foto : MiraB/P. F.

Articole din aceeasi categorie