Jazz in the Park 2015: vreme frumoasă, muzică bună şi implicare în comunitate

• Peste 50 de mii de participanţi la Jazz in the Park
• Fondul dedicat comunităţii a strîns peste 9.000 de euro

Jazz in the Park 2015 a adunat peste 50 de mii de participanţi, mai mult decît dublu faţă de ediţia anterioară, iar Fondul Jazz in the Park s-a bucurat de un succes peste aşteptări, au anunţat organizatorii festivalului. Cele mai animate zile de festival au fost sîmbătă şi duminică, cu 16.000 şi respectiv 17.000 de participanţi, în timp ce vineri au venit în Parcul Central aproximativ 12.000 de persoane. Cele două Florin Niculescu 2zile de concerte şi activităţi de pe malul Someşului au strîns 4.500 de persoane, iar la serile de jam session din Colin’s Gastro Pub au participat aproximativ o mie de persoane. Concertele susţinute de Bogdan Vaida şi Florin Niculescu la Opera Maghiară au totalizat 1.500 de participanţi.
Fondul Jazz in the Park, creat sub sloganul „Ia-ţi oraşul în primire!”, a strîns 9.100 de euro, depăşind obiectivul de 8.000 de euro propus la începutul festivalului. Astfel, clujenii şi-au arătat interesul pentru susţinerea vieţii culturale a oraşului, iar din Fondul Jazz in the Park vor fi finanţate proiecte culturale şi tineri muzicieni. Înscrierile de proiecte şi dosare continuă pînă în 20 iulie, iar regulamentele şi formularele de înscriere sînt disponibile pe www.fond.jazzinthepark.ro. Vor fi finanţate cel puţin trei proiecte cu cîte 9.000 de lei fiecare şi se vor acorda minim trei burse de excelenţă de cîte 2.000 de lei destinate susţinerii tinerelor talente muzicale.

„Jazz in the Park este mai mult decît un festival de muzică. E un limbaj comun, un loc de întîlnire a comunităţii, prin care aceasta îşi recîştigă spaţiul public şi îşi ia în primire oraşul. Jazz in the Park nu e numai jazz şi nu e numai parc. Parcul din nume rămîne simbolul nostru, locul de unde am început şi unde o să ne întoarcem mereu, dar e o metaforă pentru spaţiul public şi pentru toate locurile pe care le descoperim împreună la festival. Iar jazz-ul din nume se referă, aşa cum am spus-o încă de la prima ediţie, nu la stilul muzical, ci la ideea care stă la baza acestui stil: jazz înseamnă libertate, improvizaţie, NOHA 2descoperire, de aceea căutăm să aducem la festival muzică variată şi activităţi complementare variate”, a declarat Alin Vaida, directorul festivalului. Programul muzical din acest an a inclus artişti cu sound-uri diverse. „Am reuşit în acest an să aducem la Cluj jazz-işti de mare valoare precum Florin Niculescu – proaspăt Cavaler al Artelor şi unul dintre cei mai importanţi violonişti de jazz manouche ai lumii, Zoe Rahman – britanica laureată la Mobo, EYOT – cîştigători ai Umbria Jazz Festival, Balako, Spanache Trio, Blazzaj şi alţi muzicieni valoroşi. Am organizat prima ediţie a concursului Jazz in the Park, avîndu-i în juriu şi în echipă pe cîţiva dintre cei mai importanţi specialişti ai jazz-ului din ţară, prilej cu care am descoperit cîteva tinere trupe de viitor, cu care o să ne întîlnim pe scenă în anii care vin. De asemenea, am adus, ca de fiecare dată, cîteva proiecte muzicale experiment, iar participanţii le-au apreciat. Cel mai important dintre ele a fost concertul N.O.H.A., care a închis festivalul”, a completat Alin Vaida.

Malul Somesului 2Festivalul a inclus concerte pe malul Someşului, la Colin’s, Opera Maghiară şi în Parcul Central: N.O.H.A, Zoe Rahman Trio, Balako, Tango with Lions, Hilde Louise Asbjornsen, Barabás Lõrinc Quartet, Sebastian Spanache Trio, Jazzybirds, Lucia, EYOT, Blazzaj, Koszika and The Hot Shots, Tiptil, Mice on the Run, Jazú, The Rank & Fashion şi Nuages Quartet, Bogdan Vaida şi Florin Niculescu. Pe lîngă concerte, festivalul a găzduit o serie de activităţi pentru întreaga familie: la Casino s-a desfăşurat salonul de carte Bookfest Estival, British Council a adus în Parcul Central Reading Lounge, Universitatea de Artă şi Design a organizat The Art House – expoziţii de pictură, sculptură şi instalaţii la Clădirea UAD din Parcul Central, iar Fundaţia AltArt a venit cu pavilionul Future Fabulators – un oraş al viitorului şi un loc de întîlnire pentru clujeni. Participanţii la festival s-au mai bucurat de o zonă de joacă şi un proiect de educaţie muzicală pentru copii – Jazz for Kids, o zonă de activităţi sportive pentru întreaga familie, un spaţiu dedicat educaţiei participative, o zonă de întîlnire pentru biciclişti, cu un showroom de biciclete Pegas şi Bosch eBike, o zonă de hamace şi relaxare, tîrgul de artizanat Tîrguţu’ Vintage, food-court şi terase.

În acest an festivalul a găzduit şi prima ediţie a Concursului Jazz in the Park. Cele 20 de trupe tinere care au urcat pe special amenajata scenă Youth, dedicată Capitalei Europene a Tineretului, au fost evaluate de un juriu format din Mircea Kiraly, Răzvan Metea şi Pavel Puşcaş. Artista Teodora Enache a fost cea care a anunţat, de pe scena mare, cîştigătorii concursului: trupa Funk’e Fetish la secţiunea Compoziţie şi trupa Hot Club de Cluj la secţiunea Interpretare. Organizatorii vor anunţa, la începutul toamnei, noutăţi despre ediţia următoare.

Articole din aceeasi categorie