Itinerarii culturale estivale. Despre frumuseţile şi „Chipurile Renaşterii”

 Berlinul a fost în alertă odată cu sosirea în capitala germană a unei doamne de o rară frumuseţe. Luni la rînd, ea le-a zîmbit de la înălţimea panourilor publicitare care au împînzit capitala, de-a lungul şi de-a latul, încîntîndu-i cu frumuseţea blîndă a chipului ei. Şi, în pofida agitaţiei stîrnite de deschiderea expoziţiei, majoritatea fanilor Ceciliei Gallerani – despre această doamnă este vorba – nici măcar nu-i cunosc adevăratul nume. Aceasta însă nu-i va împiedica pe vizitatori să se aşeze la coadă pentru a-i vedea portretul, realizat de Leonardo Da Vinci, expus cu ocazia unei expoziţii speciale de artă renascentistă care s-a deschis joi, 25 august 2011, la Bode Museum din Berlin, scrie, între altele, „Der Spiegel” din aceeaşi zi.

Cecilia Gallerani avea 16 ani în momentul în care i-a pozat lui Leonardo. Avînd o educaţie aleasă şi dăruită cu talent muzical, Gallerani era cunoscută ca fiind amanta preferată a Ducelui de Milano, Lodovico Sforza. Portretul ei, intitulat „Doamna cu hermină”, este unul dintre puţinele finalizate de maestrul renascentist, putînd fi comparat cu cealaltă capodoperă a sa, Mona Lisa.

Tabloul face parte din patrimoniul Muzeului prinţilor Czartoryski din Cracovia, fiind amplasat într-un perimetru mai puţin umblat al galeriei de artă. Cu toate acestea, Cecilia Gallerani este înconjurată în permanenţă de o mulţime nerăbdătoare de oameni care doresc să-şi intersecteze privirile cu ale ei şi să-i observe zîmbetul uşor misterios, asemănător „rivalei” sale de la Luvru. Dar, Cecilia Gallerani nu se află pentru prima oară la Berlin. În 1939, la scurt timp după ce nemţii au invadat Polonia, portretul a fost furat de la Cracovia  şi trimis Muzeului „Kaiser Friedrich” din Berlin. Apoi, Hans Frank, guvernatorul general nazist al Poloniei, judecat şi executat mai tîrziu pentru crime de război, a adus portretul înapoi la Cracovia, agăţîndu-l pe un perete din apartamentul său. La sfîrşitul războiului, aliaţii au descoperit tabloul în casa de vacanţă a lui Frank, din Bavaria, şi l-au înapoiat definitiv Poloniei.

Tabloul lui Da Vinci, expus acum la Berlin, se află între cele peste 150 de picturi, desene, medalii şi busturi din expoziţia intitulată „Renaissance Faces” („Chipurile Renaşterii”). Expoziţia, organizată cu sprijinul Muzeului Naţional din Berlin şi al Muzeului de Artă Modernă din New York, include lucrări ale unor artişti cunoscuţi, precum Gentile Bellini şi Sandro Boticelli, atracţia constituind-o portretele ce înfăţişează doamne elegante din epoca renascentistă, nobili italieni şi amantele lor, aşa cum a fost şi Cecilia Gallerani.

Expoziţia care s-a deschis joi, 25 august 2011,  va rămîne la dispoziţia vizitatorilor pînă la 20 noiembrie a.c., după care cea mai mare parte a lucrărilor va pleca la Museum of Modern  Art New York. „Doamna cu hermină” a lui Da Vinci va putea fi însă admirată la Berlin doar pînă la 31 octombrie, după care va pleca spre un alt popas, la  London National Gallery.

Articole din aceeasi categorie