ITALIA-ROMÂNIA. O BIBLIOGRAFIE CÂT O ISTORIE

Și cărțile au istoria lor, iar dacă vorbim de cărțile care tratează relațiile româno-italiene, un volum care să le cuprindă pe toate ajunge la dimensiunile unei enciclopedii. Cum ar putea fi altfel, când vorbim de relațiile dintre două urmașe ale Romei, prinse între pagini încă de pe vremea manuscriselor, caligrafiate cu migală în scriptorii de mănăstiri, până la pdf-uri stocate în cloud?

Lucrare unică în literatura de specialitate, ITALIA-ROMÂNIA. O BIBLIOGRAFIE CÂT O ISTORIE elaborată de istoricii clujeni Veronica și Șerban Turcuș semnalează peste 20.000 de titluri privind relațiile italo-române. Printre înscrisurile academice și instituționale cu caracter material înscrise în volum se numără lucrări ale autorilor italieni privind România și românii publicate în limbile italiană și română, lucrări ale autorilor români privind Italia și italienii publicate în limbile română și italiană, lucrări ale unor autori străini privind România și românii publicate în limba italiană și lucrări ale unor autori străini privind Italia și italienii publicate în limba română. De asemenea, sunt semnalate lucrări ale unor autori italieni privind România și românii apărute în limbi străine dar și lucrări ale unor autori români privind Italia și italienii apărute în limbi străine. „Acest op de bibliografie bilaterală este publicat în succesiunea aniversării Centenarului Marii Uniri. Jubileul de un veac de trăire românească, în cuprinderea unificată a țărilor (în sens medieval și premodern) și teritoriilor în care poporul nostru a trăit și s-a conturat genetic și cultural, este necesar să fie relaționat, în plan intelectual, cu elementele care au influențat în durată medie și lungă dezvoltarea națiunii. Or, unul dintre elementele cu puternică incidență – quasigenetică și culturală – în istoria țării noastre, privit din diferite perspective și în diverse epoci, este cel Italian”, explică istoricii Veronica și Șerban Turcuș în Cuvântul Înainte al volumului. Autorii susţin că bibliografia de față vine ca o continuare și dezvoltare a Bibliografiei istorice româno-italiene, publicată în 1997 de Veronica Turcuș. „De atunci însă, după două decenii, am sesizat nevoia acută a unui ghidaj bibliografic în noianul de apariții editoriale care au explodat, mai cu seamă de la începutul celui de-al doilea mileniu”, spun istoricii clujeni. De asemenea, se arată că volumul constituie un instrument de bază în cercetarea relațiilor, raporturilor, interferențelor și schimburilor culturale italo-române și româno-italiene.

Lucrarea, apărută la Editura Școala Ardeleană în cadrul Colecției de Istorie Contemporană coordonată de istoricul clujean Vasile Pușcaș, are 822 de pagini și se dorește a fi un omagiu adus regretatului academician Nicolae Edroiu.

Articole din aceeasi categorie