Istoria purtării cerceilor

  Cele mai vechi dovezi arheologice despre purtarea cerceilor au fost descoperite în Persia, ei fiind folosiţi atunci de soldaţi, dar s-au găsit şi în mormântul lui Tutankhamun din Egiptul Antic, atunci cerceii fiind purtaţi numai de copii. În India, copiilor li se făcea gaură în ureche imediat după naştere, în timpul unui ceremonial religios, iar practici similare se realizau în Nepal, Sri Lanka şi Laos. Cea mai veche mumie din Europa –Omul Gheţurilor, de acum 5.300 de ani – este una din dovezile solide ale existenţei acestui ritual al găuririi urechii încă din acele vremuri.  Cele mai vechi dovezi arheologice despre purtarea cerceilor au fost descoperite în Persia, ei fiind folosiţi atunci de soldaţi, dar s-au găsit şi în mormântul lui Tutankhamun din Egiptul Antic, atunci cerceii fiind purtaţi numai de copii. În India, copiilor li se făcea gaură în ureche imediat după naştere, în timpul unui ceremonial religios, iar practici similare se realizau în Nepal, Sri Lanka şi Laos. Cea mai veche mumie din Europa –Omul Gheţurilor, de acum 5.300 de ani – este una din dovezile solide ale existenţei acestui ritual al găuririi urechii încă din acele vremuri.
În Europa, cerceii au venit la modă în timpul Renaşterii, mai ales în Anglia, când doamnele de la curte îi purtau sub formă unor inele sau toarte de aur, îmbogăţiţi cu pietre preţioase sau cu perle. Cerceii erau populari şi printre marinarii care străbăteau mările şi oceanele, pentru care, cercelul din ureche ar fi servit pentru plata unei înmormântări creştineşti. În Asia, Africa şi America de Sud, cerceii erau purtaţi de reprezentanţii triburilor, iar în Japonia aceştia au fost purtaţi atât de bărbaţi, cât şi de femei până în secolul al XIX-lea, când au fost interzişi de Guvern. Între anii 1950-1960, găurirea urechilor s-a practicat acasă, adolescentele organizând petreceri în acest scop, dar din 1960, acest serviciu a început să fie făcut de doctori, urmând apoi a fi disponibil şi în magazinele de bijuterii din Manhattan.
În anii ’70, cerceii au devenit foarte populari în rândul comunităţilor hippie, apoi au devenit un simbol al culturii gay, iar în anii ’80 şi ’90 au fost purtaţi de rock-star-uri, atleţi, hip-hop-eri. Aşa s-a ajuns la purtatul cerceilor, tot mai des, şi de unii bărbaţi. În unele oraşe din Turcia se pot întâlni tineri bărbaţi purtând un cercel, precum în Istanbul, dar în multe părţi acest lucru este foarte criticat. Potrivit învăţăturilor islamului, folosirea de către bărbaţi a podoabelor caracteristice femeilor este aproape un păcat. În Anglia, bărbaţii bogaţi purtau cel mai adesea cel puţin o perlă sau un diamant, pentru ca oamenii din jur să nu uite care este nivelul avuţiei lor. În plus, pentru toţi era considerată o adevărată mândrie purtarea unui cercel oferit de un membru al familiei regale. În timpul domniei reginei Victoria, a apărut utilizarea cerceilor pentru plăceri de natură sexuală. Body piercing, adică purtarea cerceilor în diferite zone ale corpului, se regăseşte, de la membrii triburilor din America de Sud şi Africa până la cei ai castelor indiene şi ai familiilor regale egiptene.
Moda purtării cerceilor de către bărbaţi s-a răspândit în industria muzicii, dar şi în sport, iar printre celebrităţile care au apărut în public cu cercei în ureche se număra Michael Jordan şi Harrison Ford, care au şi dat astfel tonul unei adevărate mode. Bărbaţii poartă cercelul în urechea stângă şi purtarea lui în urechea dreaptă este interpretată ca semn al apartenenţei la comunitatea homosexualilor.
În momentul de faţă, dintre toate bijuteriile, cerceii sunt cei mai purtaţi de femei, putând fi de mărimi şi stiluri foarte diferite, pe măsura voinţei şi fanteziei bijutierului, dar şi după comanda şi stilul ales de cele care-i poartă.
Dr. Liana Monica DEAC

Articole din aceeasi categorie