Ion Iliescu: Alianţa cu PNL şi PC trebuie să devină cît mai repede cu putinţă funcţională

Alianţa PSD cu PNL şi PC trebuie să devină cît mai repede cu putinţă funcţională, iar deasupra tuturor istoriilor personale, ambiţiilor sau animozităţilor trebuie să fie interesul comun al alianţei şi o viaţă decentă pentru români, a declarat, vineri, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, de la tribuna Consiliului Naţional al partidului.

„Alianţa cu PNL şi PC trebuie să devină cît mai repede cu putinţă funcţională. Ştiu, este un efort de acomodare nu tocmai uşor: sînt în ecuaţie şi animozităţi şi istorii personale care se reflectă în relaţiile dintre organizaţii şi orgolii şi interese sau ambiţii. Deasupra lor trebuie să fie interesul comun al alianţei, care trece dincolo de cîştigarea alegerilor: prezervarea democraţiei şi relansarea economiei, o viaţă decentă pentru români. Dialogul între partide trebuie să funcţioneze permanent. Este nevoie de un cadru coerent de funcţionare şi de mecanisme efective de coordonare a acţiunilor USL. Nu Iliescu-20spun că în România competiţia dintre stînga şi dreapta şi-a pierdut relevanţa. Spun doar că ea nu contează în acest caz particular, cu atît mai mult cu cît adevăratele partide de stînga, PSD, şi de dreapta, PNL, au făcut o alianţă pentru a oferi României o şansă de a ieşi din criză şi un viitor în familia europeană”, a subliniat fostul şef de stat.

Potrivit acestuia, eticheta de partid de dreapta pe care şi-o asumă PDL „este mai puţin relevantă”. „Este vorba de un partid populist şi oportunist, care nu vrea decît un singur lucru: acces nelimitat la banul public pentru un grup de interese economice. La fel de abuzivă este eticheta de partid de stînga revendicată de UNPR, o construcţie oportunistă şi imorală din toate punctele de vedere, care s-a înhămat la căruţa unei guvernări de toată jena. Românii au nevoie acum de politici bune: în domeniul industrial, energetic, în agricultură, în infrastructuri, în materie de mediu, în educaţie şi sănătate, în protecţia socială, în funcţionarea statului. Iar USL le poate oferi românilor buna guvernare de care au nevoie”, a spus Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD le-a transmis colegilor de partid că alegerile care vin „nu vor fi cîştigate la televizor, ci în stradă”. „Şi cînd spun în stradă mă gîndesc la dialogul permanent şi nemijlocit cu oamenii. Primarii noştri, aleşii locali şi judeţeni, liderii de filiale au datoria de a merge între oameni, de a asculta nevoile şi speranţele lor, de a le explica intenţiile noastre. Fără acest tip de activism, care este, pînă la urmă, esenţa jocului democratic, partidele îşi pierd sprijinul şi relevanţa. Este nevoie de multă muncă, de un efort colectiv pentru întărirea organizaţiilor, pentru mobilizarea lor, pentru atragerea alături de noi a celor care-şi doresc schimbarea în România”, a detaliat Iliescu.

El a pledat, în context, pentru un proiect comun în cadrul USL care să fie dedicat special agriculturii şi satului românesc. „Nu cred că trebuie să explic de ce. Trebuie să mobilizăm potenţialul de creştere economică oferit de agricultură şi, mai ales, trebuie să stabilizăm forţa de muncă tînără în zona rurală. În curînd nu vom mai avea cu cine lucra în agricultură. Iar satul românesc trebuie să beneficieze şi el de servicii publice de educaţie, de sănătate, de infrastructuri. Nu ne putem permite să neglijăm satul românesc şi agricultura – una dintre marile şanse ale României. Trebuie să facem o listă cu investiţiile publice prioritare, de pe care nu trebuie să lipsească regîndirea unui sistem eficient de irigaţii”, a argumentat fostul preşedinte.

Ion Iliescu a criticat şi votul prin corespondenţă. „Sîntem întrebaţi tot mai insistent ce vom face dacă actuala guvernare continuă practicile nedemocratice şi ea impune regionalizarea, comasarea alegerilor, votul prin corespondenţă, schimbarea modului de vot. Noi credem că ele nu au altă menire decît fraudarea alegerilor şi prin urmare vom merge pînă la retragerea din Parlament. (…) România trebuie să rămînă un stat de drept şi nu putem fi părtaşi la distrugerea lui, la fel cum nu putem accepta legi precum cea a asistenţei sociale, care vrea să consfinţească lichidarea statului social. De aceea, este nevoie de un important efort organizatoric, de cooperarea cu societatea civilă, pentru a împiedica fraudarea alegerilor. Nu avem nicio scuză dacă se întîmplă şi de data asta aşa ceva. Cred în victoria noastră în alegeri, cred că putem reda României demnitatea şi speranţa, a conchis liderul de onoare al PSD.

Articole din aceeasi categorie