Invitaţie la o lansare de carte: Hans BERGEL: JUDECĂTOAREA ŞI FIII EI

bergel21 de povestiri, tot atîtea istorii trăite, ce stîrnesc în cititor, pe lîngă un pronunţat efect de profunzime, o formidabilă ocazie de reflectare prin distanţare. Alegoriile sumbre, rar străbătute de raze de lumină/speranţă se regăsesc în crispările textului, în contorsionările destinelor, în parabolele ce se explicitează mimetic prin trecerea personajului-cheie, care e însuşi autorul. Din acest punct de vedere, povestirea intitulată ‘’Nuvelă’’ sau cea care dă titlului volumului, ‘’Judecătoarea şi fiii ei’’, izbitor contrastante şi, totuşi, beneficiind de un element unificator, dezvăluie absurditatea existenţei în universul concentraţionar, avatarurile personajului care se povesteşte pe sine călătorind printre măştile care-l înconjoară. Descrierea naturalistă sau decupajul în manieră ciné-verité pe care acesta îl operează în povestiri precum ‘’Gîsca sălbatică’’, trimiterile ironic-comice din Menuetul Reginei’’, rapelul la elementul miraculos, chiar fantastic, sau admirabilele pagini de reportaj (‘’Dunia, stăpîna’’…) reconstituie o lume apusă, cu prelungirile ei dureroase în contemporaneitate. Textul din 2010 al Anei Blandiana, ‘’Omagiu lui Hans Bergel. Cel mai reprezentativ scriitor al Transilvaniei’’, aşezat “În loc de prefaţă’’, e, în mare măsură, lămuritor pentru ceea ce urmează în paginile cărţii.

Autorul, Hans BERGEL, scriitor, jurnalist şi editor – fratele genialului dirijor şi muzician de anvergură internaţională, Erich BERGEL, fost dirijor al Filarmonicii clujene – s-a născut în România, la 26 iulie 1925, stabilindu-se în Germania în 1968. A publicat 50 de cărţi, între care romanul ‘’Dans în lanţuri’’, ediţia română apărută în 1994, despre care Ana Blandiana spunea: ‘’<Dans în lanţuri> este pînă acum romanul cel mai complex, cel mai subtil, cel mai în cunoştinţă de cauză despre teroarea comunistă din România anilor ‘50’’. Teroare pe care Hans Bergel a cunoscut-o din interior, pe propria-i piele, el fiind condamnat pe motive politice în 1947, 1954 şi în 1959 (15 ani de muncă silnică), după care a şi emigrat în Germania. Este socotit a fi ‘’autorul de limbă germană cel mai complex din Europa de Sud-Est’’ (Mariana Lăzărescu) şi ‘’cel mai reprezentativ scriitor al Transilvaniei’’, putînd ‘’fi asemănat în multe privinţe cu Sadoveanu, însă un Sadoveanu mai plin de nerv şi mai sensibil la istorie’’ (Ana Blandiana).
A fost distins cu premii după cum urmează: Premiul Dehio, 1971; Premiul mass-media, anii 1971 şi 1982; Crucea de merit a Germaniei, 1986; Premiul Cultural al Saşilor din Germania şi Austria, 1988; i s-a acordat Cetăţenia de Onoare a municipiului Braşov, 1996; Membru de onoare al Fundaţiei Academia Civică, 2000; Dr.h.c. al Universităţii Bucureşti, 2001; Ordinul ‘’Meritul Cultural’’ în grad de ofiţer, Bucureşti, 2009; Titlul ‘’Scriitorul Braşovului’’, 2012; Marele Premiu Literar ‘’Andreas Gryphius’’, Düsseldorf, 2013; Premiul Cultural BdV, Bavaria, 2014 şi altele.

***
Lansarea volumului de povestiri JUDECĂTOAREA ŞI FIII EI de Hans BERGEL, apărut la Editura Ecou Transilvan, va avea loc marţi, 25 noiembrie 2014, cu începere de la ora 18, la sediul Forumului Democrat al Germanilor din Cluj-Napoca, str. Memorandumului nr. 8, et. I; prezintă Prof.dr. Wilfried Schreiber, Teodor Tanco, Gheorghe Muşat. Michaela BOCU
m.bocu@ziarulfaclia.ro

Articole din aceeasi categorie