Investiţii importante în comuna Căşeiu

Ieșind din municipiul Dej ne-au atras atenţia străzile laterale ale localităţii Urişor, proaspăt asfaltate, încă mirosind a bitum abia turnat. Şi nu numai acolo am sesizat acest  lucru, ci şi pe raza centrului de comună, la Căşeiu.

Chiar vis-a vis de sediul Primăriei, pe strada ce trece pe lângă Căminul Cultural, carosabilul a fost modernizat. Pe primarul Silviu Boldor l-am întâlnit în apropiere, discutând cu câţiva cetăţeni despre diferite probleme curente. Primarul era bucuros de ploaia venită chiar în momentul vizitei noastre. Dacă nu veneau precipitaţiile din ultimele zile, recolta porumbului din acest an era compromisă.

Pe raza comunei, în această primăvară au fost semănate peste 800 hectare cu porumb, agricultorii rugându-se să vină ploile. După o lună de secetă, la mijlocul lunii mai a început să plouă şi incertitudinile cu privire la soarta culturilor s-au spulberat. De grija agriculturii (deocamdată) au scăpat edilii comunei, nu însă şi de investiţiile ce doresc să le realizeze în 2020. Și sunt destule.

Am început cu modernizări drumuri şi străzi. Numai în localitatea Căşeiu, în cursul acestui an vor fi realizate astfel de lucrări în valoare de 3148.75 mii lei, bani proveniţi din bugetul local. Tot în lunile următoare, în centrul de comună va fi modernizată infrastructura rutieră şi se va extinde iluminatul public. De asemenea, se va realiza supraveghere video în satele Căşeiu şi Coplean.

Din planurile pe acest an nu lipsesc nici investiţiile în domeniul gospodăriei  comunale. Se va extinde sistemul de canalizare ape uzate în Coplean, lucrare începută deja. S-au făcut demersurile necesare în vederea proiectării alimentării cu apă potabilă a satului Gârboul Dejului, unde tot prin grija Primăriei va fi reabilitată bisericuţa de lemn, monument istoric de mare valoare. În localitatea Urişor se  extinde reţeaua de gaze naturale. Lucrări similare vor fi efectuate în cursul acestui an şi în satele Guga, Gârboul Dejului şi Custura. Alte investiţii: construcţie capelă la Rugăşeşti şi Coplean, după ce anul trecut un astfel de obiectiv a fost finalizat şi în cimitirul din Căşeiu. Nu mai puţin de 131 mii lei vor fi cheltuiţi din bugetul local pentru amenajament pastoral.

În comuna Căşeiu se acordă mare atenţie şi popularizării valorilor istorice şi culturale, pe străzile principale, la intersecţii fiind montate indicatoare realizate din lemn, în stil popular caracteristic localităţii, iar la Rugăşeşti funcţionează un foarte bine dotat centru turistic, aflat alături de Căminul Cultural modernizat.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie