Întîlnire cu olimpicii care pun România pe harta lumii

 IMG_1029„Olimpismul este o doctrină a fraternităţii dintre trup şi suflet.” Pierre de Coubertin

Festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut distincţii la olimpiadele şi concursurile şcolare internaţionale în anul şcolar 2013-2014 a avut loc, recent, la Palatul Parlamentului, în prezenţa ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu şi a foştilor miniştri Remus Pricopie, Mihnea Costoiu şi Ecaterina Andronescu. Au fost recompensaţi cu această ocazie 266 de elevi cîştigători a 302 distincţii (85 de medalii de aur sau premii I, 76 de medalii de argint sau premii II, 58 de medalii de bronz sau premii III şi 83 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale (juniori şi seniori), cei 278 de profesori care i-au pregătit, precum şi cele 126 de şcoli din care provin laureaţii. Ei sînt adevăratele valori, modele de urmat pentru toţi tinerii şi nu mai puţin pentru ţara noastră, care are nevoie de ei. În spatele acestor rezultate este atîta muncă suplimentară, în afara orelor de curs, munca susţinută de profesorii şcolilor la care învaţă, dar şi sprijinul financiar şi emoţional al părinţilor, încît aceşti copii merită toată admiraţia şi promovareaIMG_1051 pe orice cale în ţărişoara noastră.

Alexandru Velea, elev al Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, a obţinut pînă în prezent multe premii şi medalii. Dezinvolt şi cu un umor acid, băiatul a oferit detalii despre „medicamentul” care l-a motivat şi l-a ajutat să evolueze, afirmînd că informatica este limbajul prin care înţelegem principiile generale care guvernează natura. Această pasiune a pus stăpînire pe el încă din primii ani de şcoală, frecventînd cu entuziasm cercurile de informatică. În clasa a XI-a, tînărul a participat la olimpiada naţională de informatică şi s-a clasat pe locul I. Din Taiwan, Alex a adus la Cluj o medalie de argint. Olimpiada europeană de informatică la care a participat în acelaşi an s-a ţinut în Germania, ocazie cu care o a doua medalie de argint ajunge în mîinile olimpicului clujean. Cît despre fenomenul obţinerii medaliei de bronz de la Turneul Internaţional de Informatică de la Shumen, Alex vorbeşte ca despre o experienţă extrem de plăcută. Premiile şi medaliile obţinute l-au ridicat pe culmile succesului; odată ajuns aici, este convins că va deveni un strălucit student al Metropolei Ardealului.

Elev în clasa a XII-a, Alexandru Velea, pasionat de concursurile de programare, se încadrează în rîndurile Seniorilor Algoritmiadei, concurs de marcă, tradiţional, al Infoarenei. Încrezător în propriile forţe, tînărul păşeşte vertiginos spre culmile gloriei, obţinînd locul al II- lea în Runda Finală. MindCodingul, proiect naţional organizat de societatea Hermes, reprezintă o nouă provocare pentru tînărul informatician, recompensat şi de această dată cu premiul al II-lea. Anul trecut, Alex s-a implicat şi în voluntariatul desfăşurat în cadrul Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, unde a ţinut cursuri de pregătire pentru elevii mai mici. După finalizarea studiilor, olimpicul clujean a afirmat că vrea să lucreze o scurtă perioadă în străinătate. Astfel, speră să reuşească să strîngă suficient capital pentru dezvoltarea unui business revoluţionar în acest domeniu, la Cluj. „Eu chiar cred în visul românesc”, a mărturisit el.

Toate cele de mai sus ne-au fost împărtăşite prin amabilitatea d-nei prof. Iulia Moţei, de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca.

M.B.

Articole din aceeasi categorie