Institutul Cultural Francez Cluj – Napoca: Seară Jules Verne

miercuri 21 februarie, 17. 00
A marcat şi înclin să cred că încă marchează copilăria multor copii. A existat, sper că există şi în prezent, un interes major pentru opera lui Jules Verne (8 februarie 1828 – 1905), de la a cărui naştere s – au împlinit 190 de ani. Ani aniversaţi şi la Institutul Francez din Cluj – Napoca, moderator al întâlnirii fiind Vincent Henry.
Trebuie să menţionez un lucru. Şi la ora actuală, conform celor de la Index Translationum, Jules Verne ocupă locul 2 în rândul celor mai traduşi scriitori, , cu un total de 4751 traduceri în 148 de limbi. Pe locul 1 se află Agatha Christie cu 7236, în timp ce William Shakespeare ocupă locul al 3 – lea cu 4296.
Al doilea lucru pe care doresc să-l subliniez. Jules Verne este unul dintre cei mai de seamă precursori ai literaturii ştiinţifico – fantastice, şase din invenţii fiindu-i datorate scriitorului francez.
Dacă este să vorbesc despre invenţiile datorate lui Jules Verne, prezente în romanele sau nuvelele sale, atunci trebuie amintite următoarele : primul model de ATV a fost botezat de Jules Verne !; submarinul, prezent în ’20.000 de leghe sub mări’ (1869); ştirile televizate sunt prezente în articolul În anul 2889 (1889); reclamele de pe cer sunt menţionate în acelaşi articol; nava spaţială în formă de obuz, cu ajutorul căreia oamenii să fie transportaţi pe Lună; phonotekephote, un sistem capabil să pună oamenii în legătură vizual şi auditiv indiferent de distanţele la care se află. Nu în ultimul rând, România este prezentă în cinci dintre romanele sale, ‘Keraban încăpăţânatul’, ‘Mathias Sandorf’, ‘Claudius Bombarnac’, ‘Castelul din Carpaţi’ şi ‘Pilotul de pe Dunăre’, toate urmare a unei vizite incignito între 1882 – 1884, pe Dunăre până la Giurgiu, cu trenul la Bucureşti, Braşov, Homorod.
“De la Pământ la Lună”, “Douăzeci de mii de leghe sub mări”, “O călătorie spre centrul Pământului”, “Ocolul Pământului în 80 de zile”,…, acesta este universul Jules Verne. Aceasta este propunerea celor de la Institutul Francez din Cluj – Napoca, pentru a petrece o seară unică în preajma unuia dintre marii vizionari ai lumii.
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie