Instalaţiile şi echipamentele barajelor din judeţul Cluj – menţinute „în perfectă stare de funcţionare pe timp friguros”

Echipele Apelor Române supraveghează şi verifică continuu instalaţiile şi echipamentele  barajelor, precum şi prizele de alimentare cu apă pentru populaţie, acestea fiind menţinute în perfectă stare de funcţionare, pe timp friguros – informează Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa.

„În conformitate cu programul de iarnă, ANAR asigură monitorizarea continuă a cursurilor  de apă, avînd pregătite utilajele pentru eventualele intervenţii în secţiunile critice cu aglomerări de gheţuri. Astfel, în aceste secţiuni critice, cu sprijinul IGSU, se asigură spargerea sloiurilor de gheaţă pentru a preveni blocarea instalaţiilor şi funcţionarea acestora în siguranţă. De asemenea, în cazul prizelor de alimentare cu apă aflate în administrare, s-au luat şi se vor lua în continuare toate măsurile necesare, astfel încît să nu fie afectată alimentarea cu apă a populaţiei. Pînă la această oră nu a fost înregistrată nici o problemă în funcţionarea lucrărilor hidrotehnice, acestea comportîndu-se în condiţii de siguranţă – precizează Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa într-un comunicat remis, vineri presei.

Potrivit aceluiaşi document, care citează datele emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, nivelurile pe cursurile de apă din judeţul Cluj au fost în general în scădere, fiind influenţate de evoluţia fenomenelor de iarnă. Debitele pe Someşul Mic au fost uşor variabile, fiind influenţate de uzinările de la centralele din amonte.

Conform aceloraşi date, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la mal, pod de gheaţă) existente pe majoritatea rîurilor din bazin au fost în extindere. Predomină poduri de gheaţă pe sectorul amonte al cursurilor de apă în zona montană, iar în aval, pod de gheaţă cu ochiuri sau gheaţă la mal. Pe rîul Someşul Mic, în amonte de barajul Mănăstirea există un pod de gheaţă în lungime de aproximativ 8,5 km. Pentru antrenarea acestuia s-au făcut manevre cu stavilele de la baraj.

„Începînd de vineri, conform prognozei date de Centrul Meteorologic Transilvania Nord, temperaturile minime vor fi în creştere uşoară, fapt care va stopa extinderea formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă. Pe rîul Someş, la staţia hidrometrică Rîstoci, se va menţine aglomerarea de gheţuri, fără a fi pericol de creştere a nivelurilor” – mai precizează Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa.

Conform aceleiaşi surse, programul de uzinare al Hidroelectrica Cluj este adaptat în funcţie de evoluţia fenomenelor, în vederea evitării situaţiilor periculoase. Nivelurile pe rîuri la staţiile hidrometrice se situează sub cotele de atenţie.

M. T.

Articole din aceeasi categorie