Încep lucrările la noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca

Lucrările la noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca vor începe în această săptămînă, după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins contestaţia unei dintre firmele care a pierdut licitaţia, a anunţat ieri, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, în cadrul unui briefing de presă. Acesta a precizat că etapa de 2.100 de metri a noii piste de 3.500 de metri va fi încheiată în termen de şase luni, moment din care ea va fi operaţională.

„Mîine, 7 septembrie, (astăzi – n.r.), vom proceda la semnarea contractului, urmînd ca în ziua imediat următoare să demarăm construirea acestui important obiectiv. Noua pistă, din care vom construi acum primii 2.100 de metri, este absolut necesară dezvoltării judeţului. Este un pas important, pentru că am fost blocaţi timp de şase luni”, a afirmat Tişe, subliniind că, în paralel cu construirea primului sector al pistei, vor fi demarate procedurile în vederea organizării celei de-a doua etape, respectiv extinderea pistei pînă la 3.500 de metri.

Totodată, şeful administraţiei judeţene a adăugat că dorinţa sa este ca, după încheierea lucrărilor la întreaga pistă, de pe aeroportul clujean să opereze şi curse transatlantice. „Dorinţa mea ar fi ca, după ce vom realiza pista de 3.500 m, să putem opera cu aeronave mari, lucru care acum nu este permis din cauza infrastructurii, şi un vis de-al meu e să putem realiza un zbor transatlantic, de exemplu Cluj – New York”, a arătat Tişe.

Amintim că anul trecut a mai fost organizată o licitaţie pentru construirea porţiunii de 2.100 de metri a pistei aeroportului, dar ulterior cîştigătorul a fost descalificat, iar licitaţia a fost reluată. La mijlocul lunii iunie a  acestui an, preşedintele CJ anunţa că prima parte, de 2.100 de metri, a viitoarei piste de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca ar urma să fie construită de o asociere de trei firme, contra sumei de 137 de milioane de lei, în urma organizării licitaţiei. „Am avut şase oferte, patru oferte au fost declarate inacceptabile şi neconforme. Din cele două oferte rămase a fost declarată cîştigătoare oferta cu preţul cel mai mic, respectiv SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL, la preţul de aproximativ 137 de milioane de lei”, a spus Tişe.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie